Рецепт домашніх млинців

Млинцеві традиції існують у різних народів світу. Десь випікають невеликі пишні панкейки, а в інших країнах тонкі рисові млинці. У Росії та Україні традиція пекти млинці нараховує багато століть. Їхня популярність пояснюється тим, що млинці ситні, і їх просто готувати в домашніх умовах. Фактично це різновид хліба. Історики кажуть, що перші коржі з тіста з’явилися відразу ж, як тільки люди навчилися молоти зерно й отримувати борошно. Традиційно в російській та українській кухні відрізняють дріжджові млинці, більш товсті, з кислуватим присмаком і тонкі млинці, які не вимагають додавання в тісто дріжджів (хоча є рецепти, по яких можна спекти тонкі млинці і на дріжджах). Представляємо рецепти приготування домашніх млинців – дріжджові, тонкі, із припіком.

На молоці

Дріжджові млинці

Для приготування дріжджових млинців буде потрібно:

  • пшеничне борошно вищого сорту – 3 склянки,
  • молоко коров’яче середньої жирності – 1 літр,
  • яйця курячі – 2 штуки,
  • сметана 20% жирності – 3 столові ложки,
  • цукор – 3 столові ложки,
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • сухі швидкодіючі дріжджі – 1 пакетик (приблизно 6 грамів),
  • вершкове масло для змазування готових млинців – 100 грамів.

Рецепт млинців:

  1. Змішати дріжджі з борошном.
  2. Додати тепле молоко, ретельно розміщати, щоб не було грудочок. Можна в суміш борошна й молока додати трохи цукру. Вважається, що з ним дріжджі «працюють» краще й швидше.
  3. Залишити в теплому місці для шумування приблизно на годину.
  4. В іншому посуді збити яйця до утворення пишної піни.
  5. До яєць додати сіль, цукор, сметану.
  6. Через годину додати яєчну суміш в опару, яка вже збільшилася в об’ємі й на її поверхні з’явилися пухирці, ретельно розмішати.
  7. Жарити на розпеченій сковороді, змащені олією.
  8. Кожен млинець обсмажувати із двох сторін.
  9. Готові млинці змащувати вершковим маслом.

Млинці на дріжджах виходять пишними, з багатьма дірочками, м’якими всередині. Подають їх гарячими зі сметаною, варенням, сиром або з ікрою, слабосоленою фореллю або сьомгою, маринованими або солоними грибами.

Дріжджові

Тонкі млинці

Готувати тонкі млинці набагато простіше, ніж готувати цю страву на основі дріждів. Щоб приготувати тонкі млинці на молоці, нам потрібно:

  • молоко – півлітра,
  • яйця курячі – 3 штуки,
  • цукор – 3 столові ложки,
  • сіль – половина чайної ложки,
  • борошно пшеничне вищого сорту – 200 грамів,
  • вершкове масло – 50 грамів.

Рецепт приготування тонких млинців на молоці:

  1. Яйця збити із цукром і сіллю.
  2. Потроху (у процесі збивання яєць) влити в яєчну суміш тепле молоко.
  3. Продовжуючи збивати, додати борошно.
  4. Ретельно перемішати, щоб у тісті не залишилося грудочок.
  5. Влити в отримане тісто розтоплене вершкове масло (можна замінити його на рафіновану соняшникову олію).
  6. Тісто виливати невеликими порціями на розпечену й змащену олією сковороду.
  7. Обсмажувати із двох сторін.
  8. Готові млинці змащувати вершковим маслом.

Тонкі млинчики їдять звичайно із солодкими начинками, але, якщо їх готують для солоних начинок, при приготуванні зменшують кількість цукру.

Млинці із припеком

Особливий вид млинців – млинці із припіком. Уже в процесі приготування домашніх млинців, прямо на сковороді, до млинця додаються своєрідні «начинки» — припік. М’ясо, зелень, сир або фрукти, призначені для приготування таких млинців, повинні бути дрібно нарізані. Якщо для припіку використовується м’ясний фарш, гриби, яйця, їх попередньо окремо готують: варять яйця, обсмажують дрібно нарізану м’ясну або грибну начинку. Готуємо домашні млинці на кефірі із припіком.

Спершу роблять начинку – припік.

  1. Відварені яйця подрібнити і змішати із дрібно нарізаною зеленою цибулею. Посолити й поперчити за смаком.
  2. Іншої припік: свіжі печериці або гливи дуже дрібно порізати й обсмажити зі подрібненою ріпчастою цибулею. Додати сіль.
  3. Ще один варіант припіку: зварену у мундирі картоплю нарізати дрібними кубиками й злегка обсмажити із подрібненою ріпчастою цибулею, додати сіль.

Для приготування млинців буде потрібно

  • кефір – півлітра,
  • борошно пшеничне вищого сорту – 320 грамів,
  • цукор – 2 столові ложки,
  • сіль – половина чайної ложки,
  • сода – половина чайної ложки,
  • яйця курячі – 2 штуки,
  • рафінована соняшникова олія – 2 столові ложки.

Процес приготування

  1. За допомогою вінчика або міксера змішуємо яйця із сіллю й цукром.
  2. Додаємо кефір кімнатної температури.
  3. У борошно додаємо соду.
  4. Борошно із содою потроху вводимо в суміш кефіру і яєць, постійно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
  5. Повинно вийти досить густе тісто. Щоб довести його до потрібної консистенції й зробити млинці більш ажурними, вливаємо в нього окріп (близько 200 мілілітрів) і постійно помішуємо.
  6. Невеликими порціями тісто виливаємо на сковороду.
  7. У той момент, поки зверху тісто ще рідке, акуратно кладемо на нього припік, розподіляючи тонким шаром.
  8. Перевертаємо й обсмажуємо млинець із іншого боку. Припік у такий спосіб виявляється впеченим у тісто.
  9. Готові млинці за допомогою силіконового пензлика змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Корисні поради

Є деякі нюанси, які треба враховувати при готуванні млинців

По-перше, щоб клейковина, що міститься в борошні, «працювала» у тісті, необхідно, щоб усі інгредієнти не були холодними. Не можна використовувати молоко, яке тільки що дістали з холодильника. Воно повинно бути трохи теплішим за кімнатну температуру. Також температура продуктів (продукти не повинні бути холодними) важлива для правильної й швидкої дії дріжджів.

По-друге, з цієї ж причини не варто поспішати при приготуванні. Деякі кулінари радять повністю приготовлене тісто для млинців залишит на 15-20 хвилин. Властивості борошна в ньому повинні повністю розкритися.

По-третє, перед приготуванням борошно рекомендується просіяти.

По-четверте, для випікання млинців краще використовувати чавунну сковороду, яка довго прогрівається, але добре утримує тепло.

Ссылка на основную публикацию