Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Млинцеві традиції існують у різних народів світу. Десь випікають невеликі пишні панкейки, а в інших країнах тонкі рисові млинці. У Росії та Україні традиція пекти млинці нараховує багато століть. Їхня популярність пояснюється тим, що млинці ситні, і їх просто готувати в домашніх умовах. Фактично це різновид хліба. Історики кажуть, що перші коржі з тіста з’явилися відразу ж, як тільки люди навчилися молоти зерно й отримувати борошно. Традиційно в російській та українській кухні відрізняють дріжджові млинці, більш товсті, з кислуватим присмаком і тонкі млинці, які не вимагають додавання в тісто дріжджів (хоча є рецепти, по яких можна спекти тонкі млинці і на дріжджах). Представляємо рецепти приготування домашніх млинців – дріжджові, тонкі, із припіком.
Дріжджові млинці
Для приготування дріжджових млинців буде потрібно:
- пшеничне борошно вищого сорту – 3 склянки,
- молоко коров’яче середньої жирності – 1 літр,
- яйця курячі – 2 штуки,
- сметана 20% жирності – 3 столові ложки,
- цукор – 3 столові ложки,
- сіль – 1 чайна ложка,
- сухі швидкодіючі дріжджі – 1 пакетик (приблизно 6 грамів),
- вершкове масло для змазування готових млинців – 100 грамів.
Рецепт млинців:
- Змішати дріжджі з борошном.
- Додати тепле молоко, ретельно розміщати, щоб не було грудочок. Можна в суміш борошна й молока додати трохи цукру. Вважається, що з ним дріжджі «працюють» краще й швидше.
- Залишити в теплому місці для шумування приблизно на годину.
- В іншому посуді збити яйця до утворення пишної піни.
- До яєць додати сіль, цукор, сметану.
- Через годину додати яєчну суміш в опару, яка вже збільшилася в об’ємі й на її поверхні з’явилися пухирці, ретельно розмішати.
- Жарити на розпеченій сковороді, змащені олією.
- Кожен млинець обсмажувати із двох сторін.
- Готові млинці змащувати вершковим маслом.
Млинці на дріжджах виходять пишними, з багатьма дірочками, м’якими всередині. Подають їх гарячими зі сметаною, варенням, сиром або з ікрою, слабосоленою фореллю або сьомгою, маринованими або солоними грибами.
Тонкі млинці
Готувати тонкі млинці набагато простіше, ніж готувати цю страву на основі дріждів. Щоб приготувати тонкі млинці на молоці, нам потрібно:
- молоко – півлітра,
- яйця курячі – 3 штуки,
- цукор – 3 столові ложки,
- сіль – половина чайної ложки,
- борошно пшеничне вищого сорту – 200 грамів,
- вершкове масло – 50 грамів.
Рецепт приготування тонких млинців на молоці:
- Яйця збити із цукром і сіллю.
- Потроху (у процесі збивання яєць) влити в яєчну суміш тепле молоко.
- Продовжуючи збивати, додати борошно.
- Ретельно перемішати, щоб у тісті не залишилося грудочок.
- Влити в отримане тісто розтоплене вершкове масло (можна замінити його на рафіновану соняшникову олію).
- Тісто виливати невеликими порціями на розпечену й змащену олією сковороду.
- Обсмажувати із двох сторін.
- Готові млинці змащувати вершковим маслом.
Тонкі млинчики їдять звичайно із солодкими начинками, але, якщо їх готують для солоних начинок, при приготуванні зменшують кількість цукру.
Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Млинці із припеком
Особливий вид млинців – млинці із припіком. Уже в процесі приготування домашніх млинців, прямо на сковороді, до млинця додаються своєрідні «начинки» — припік. М’ясо, зелень, сир або фрукти, призначені для приготування таких млинців, повинні бути дрібно нарізані. Якщо для припіку використовується м’ясний фарш, гриби, яйця, їх попередньо окремо готують: варять яйця, обсмажують дрібно нарізану м’ясну або грибну начинку. Готуємо домашні млинці на кефірі із припіком.
Спершу роблять начинку – припік.
- Відварені яйця подрібнити і змішати із дрібно нарізаною зеленою цибулею. Посолити й поперчити за смаком.
- Іншої припік: свіжі печериці або гливи дуже дрібно порізати й обсмажити зі подрібненою ріпчастою цибулею. Додати сіль.
- Ще один варіант припіку: зварену у мундирі картоплю нарізати дрібними кубиками й злегка обсмажити із подрібненою ріпчастою цибулею, додати сіль.
Для приготування млинців буде потрібно
- кефір – півлітра,
- борошно пшеничне вищого сорту – 320 грамів,
- цукор – 2 столові ложки,
- сіль – половина чайної ложки,
- сода – половина чайної ложки,
- яйця курячі – 2 штуки,
- рафінована соняшникова олія – 2 столові ложки.
Процес приготування
- За допомогою вінчика або міксера змішуємо яйця із сіллю й цукром.
- Додаємо кефір кімнатної температури.
- У борошно додаємо соду.
- Борошно із содою потроху вводимо в суміш кефіру і яєць, постійно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
- Повинно вийти досить густе тісто. Щоб довести його до потрібної консистенції й зробити млинці більш ажурними, вливаємо в нього окріп (близько 200 мілілітрів) і постійно помішуємо.
- Невеликими порціями тісто виливаємо на сковороду.
- У той момент, поки зверху тісто ще рідке, акуратно кладемо на нього припік, розподіляючи тонким шаром.
- Перевертаємо й обсмажуємо млинець із іншого боку. Припік у такий спосіб виявляється впеченим у тісто.
- Готові млинці за допомогою силіконового пензлика змащуємо розтопленим вершковим маслом.
Корисні поради
Є деякі нюанси, які треба враховувати при готуванні млинців
По-перше, щоб клейковина, що міститься в борошні, «працювала» у тісті, необхідно, щоб усі інгредієнти не були холодними. Не можна використовувати молоко, яке тільки що дістали з холодильника. Воно повинно бути трохи теплішим за кімнатну температуру. Також температура продуктів (продукти не повинні бути холодними) важлива для правильної й швидкої дії дріжджів.
По-друге, з цієї ж причини не варто поспішати при приготуванні. Деякі кулінари радять повністю приготовлене тісто для млинців залишит на 15-20 хвилин. Властивості борошна в ньому повинні повністю розкритися.
По-третє, перед приготуванням борошно рекомендується просіяти.
По-четверте, для випікання млинців краще використовувати чавунну сковороду, яка довго прогрівається, але добре утримує тепло.