Чавунна сковорода часто використовується для приготування млинців. Вона добре тримає тепло, має антипригарні властивості, міцна. Як вибрати чавунну сковороду для млинців – переваги й недоліки.
Види
Види сковорідок:
- Тефлонові. Для приготування потрібно трохи олії, але ці сковорідки не можна сильно нагрівати, тефлонове покриття легко пошкодити.
- Керамічні. Від різкого нагрівання й охолодження з’являються невеликі тріщини.
- Мармурові сковорідки міцні, довговічні, не бояться перепадів температур.
- Мідні сковорідки дорогі. Теплопровідність майже така ж, як і в чавуну
- Алюмінієві. Вони легені, але швидко остигають.
- Залізні сковорідки міцні і недорогі, однак вони не мають антипригарних властивостей.
Переваги
Переваги чавунних сковорідок:
- чавун має антипригарні властивості;
- чавунна сковорода для млинців має тривалий термін служби;
- високий ступінь захисту від деформації, подряпин;
- рівномірний розподіл тепла по поверхні сковороди, ці сковорідки довго тримають тепло, це важливо при випіканні млинців, адже кожна порція тіста охолоджує сковороду;
- при виробництві чавунних сковорід не використовуються токсичні речовини;
- середня цінова категорія – вони недешеві, але й не дуже дорогі;
- можна використовувати на всіх видах плит — електричних, газових.
Недоліки
Мінуси чавунних сковорідок:
- важкі;
- чавун пористий, через це добре вбирає в себе різні запахи, тому для кожної страви потрібна своя чавунна сковорода;
- може іржавіти.
Нову чавунну сковороду потрібно прогріти на вогні із сіллю протягом 15 хвилин. Потім повторно прогріти із соняшниковою олією.