Млинці без дріжджів

Млинці можуть бути виготовлені з кислого тіста, з використанням дріжджів. Дріжджові чи кислі млинці мають особливий смак, який багатьом подобається, а бездріжджові, або прісні — звичайні, вони виготовляються швидше і простіше. Прісні млинці мають сутєву перевагу — вони вважаються дієтичними, не награжаються так сильно органи травлення, як дріжджові. Зроблені за прісним рецептом, млинцеві страви здавна давали ослабленим людям, жінкам після родів — в надії, що вони швидко наберуться сил. Це чудова вечеря, яка готується швидко, тому їх можна їсти свіжими і теплими — якщо паляниці накривати кришкою від тортівниці, вони будуть зберігати тепло довго, поки всі не пожаряться. Млинці готуються по різних рецептах — не тільки на воді, млинцеве тісто можна замішувати на воді, на молоці, навіть прокисшому, на кефірі, смак може відрізнятися, але все одно вони будуть смачними.

З ягодами

Поради

Млинці готуються по-різному, але є невеликі правила, які допомогують їм стати ще смачнішими і апетитно виглядають:

  • рідину в тісто потрібно додавати тонким струменем, постійно перемішуючи;
  • якщо борошно всипаємо в рідину (наприклад, в молоко), потрібно додавати його невеликими порціями, ретельно перемішуючи, щоб не утворювалися грудочки;
  • якщо млинці виходять слабкими і рвуться від простого перевертання, можна додати яйце або трохи борошна;
  • процес випікання перших і наступних млинців може відрізнятися по часу, якщо починати їх не на розпеченій сковороді, то перші млинці будуть готуватися довше, ніж наступні;
  • другу сторону потрібно випікати менше часу, оскільки вона піддається термічній обробці вже тоді, коли жариться перша.
  • у тісто зазвичай іде декілька ложок рослинної олії, тому при випіканні достатнь тільки спершу розподілити тонким шаром жир по поверхні сковороди, у подальшому олію підливати не потрібно, інакше млинці будуть надто жирними;
  • для наливання тіста у сковороду зручно використовувати ложку великих розмірів, яка буде містити приблизно одну порцію тіста, або невеликий черпак, великим черпаком працювати зручно, але важче дозувати;
  • якщо випікаєте млинці постійно, краще придбати спеціальну млинцеву сковороду.

Правила випікання

Млинці без досвіду не так уже й просто спекти, адже потрібно, щоб вони були не просто смачними, але й правильної форми, достатньої товщини, щоб не розвалювалися й одночасно були досить тонкимиі, щоб з них робити рулетики й загортати іншими способами — трикутником, конвертиком. Щоб млинці виходили, потрібно дотримуватися не тільки рецепту, але й корисних рад:

  1. Відповідально підійдіть до вибору сковороди — тефлонова підійде, але не рекомендується — кращі млинці виходять на на чавунній сковорідці, причому чому товстіше дно, тем краще. У чавунній сковорідці тісто менше пригоряє завдяки тому, що днище прогрівається рівномірно, також чавун має деякі антипригарні властивості.
  2. Нову сковороду потрібно прокалити із використанням солі, яку потрібно рівномірно розподілити по днищу, сіль потрібно висипати й змазати поверхню салом, смальцем або рослинною олією й нагрівати до того моменту, поки не з’явиться дим. Після прокалки метал потрібно остудити й помити, після цього можна користуватися для випічки млинців.
  3. Сковороду потрібно нагріти одну-дві хвилини, потім ще хвилину прокалити масло, щоб воно тонким шаром рівномірно розійшлося по днищу сковорідки.
  4. Після прогріву сковороди її потрібно взяти в одну руку й налити порцію тіста по центру, роблячи обертові рухи з невеликим нахилом. У такий спосіб тісто розтечеться рівномірно й млинці будуть гарними.
  5. Пекти потрібно з однієї сторони доти, поки верхня поверхня не почне підрум’янюватися, тоді потрібно поставити млинець на ще не готову сторону й ще трохи пропекти, але вже менше часу.
  6. Якщо млинці ставити стопкою й трохи змащувати їх вершковим маслом, вони будуть м’якими не тільки посередині, але й із країв. Ставити млинці краще на рушник, і на кілька хвилин накрити кришкою від тортівниці, щоб зберігалася волога.

Готові млинці можна начиняти найрізноманітнішою начинкою — нарізаними овочами окремо й у вигляді салатів, солодким і солоним сиром, твердим сиром, м’ясом, фруктами, медом, сметаною — кому що подобається й по власному рецепту.

Тісто

Як приготувати

Простий рецепт припускає наступні продукти:

  • один літр свіжого, подкислого або кислого молока,
  • два яйця,
  • дві склянки борошна (бажано вищого або першого гатунку),
  • дві столові ложки цукру,
  • пачка вершкового масла, яке згодом потрібно розтопити,
  • одну столову ложку рослинної олії можна замінити шматочком сала,
  • щіпку солі.

Рецепт готування — в одній глибокій посудині перемішуємо вінчиком, вилкою або міксером яйця із сіллю й цукром, додаємо молоко й перемішуємо.

Борошно потрібно тримати в іншому глибокому посуді й потроху вливаємо рідину, помішуючи. Залишаємо тісто на 30 хвилин, додайте вершкове масло.

Сковороду потрібно змастити салом або рівномірно розподілити ложку рослинної олії. Після випічки можна їсти просто так, зі сметаною або улюбленою начинкою.

Ссылка на основную публикацию