На жаль, людям з цукровим діабетом млинці їсти не можна. Адже в класичному рецепті млинців містяться всі заборонені для діабетиків інгредієнти-борошно і яйця, до того ж вони досить таки жирні і солодкі. Але не варто засмучуватися, тому що у всьому можна знайти компроміс. Наприклад, пшеничне борошно можна замінити гречаним, вівсяним або житнім борошном. Представляємо кілька рецептів млинців для людей з цукровим діабетом 2 типу.
Зміст
Гречані млинці
Інгредієнти:
- Гречка 250 грам
- Вода 0.5 склянки
- Рослинна олія 5 мілілітрів
- Гашена сода
Щоб приготувати ці млинці необхідно змішати всі продукти до однорідного стану. Потім тісто потрібно поставити в тепле місце на 15 хвилин. Смажити млинці потрібно на тефлоновій сковороді без масла до золотистої скоринки.
Млинці з вівсяної муки
Для того, щоб приготувати ці млинці візьміть:
- Борошно вівсяне 120 грамів
- Яйце 1 штука
- Молоко 1 стакан
- Цукрозамінник або фруктоза 1 чайна ложка
- Сіль щіпка
- Розпушувач 0.5 чайної ложки
Збиваємо яйце і цукрозамінник, додаємо сіллю. Вівсяну муку просіваємо і поступово вводимо в суміш. Додаємо розпушувач і ретельно перемішуємо, щоб не утворилися грудочки. Потім тонкою цівкою вливаємо молоко 1.5% жирності і перемішуємо міксером. На сковороду наливаємо трохи масла і добре розігріваємо. Наливаємо ополоником тісто і смажимо млинці з обох сторін до утворення рум’яної скоринки.
Житні млинці з апельсином
Для приготування знадобляться:
- Молоко знежирене 1 стакан
- Борошно житнє 2 склянки
- Фруктоза 2 чайні ложки
- Оливкова олія 1 чайна ложка
- 1.5% йогурт 1 стакан
- Яйце
- Апельсин
- Кориця
Збиваємо міксером яйце з фруктозою. Борошно просіваємо, щоб вона наситилася киснем, і додаємо до збитого яйця. Ретельно перемішуємо. Вливаємо масло і трохи молока. Збиваємо суміш міксером без зупинки,додаючи поступово молоко, що залишилося. Смажимо млинці на розпеченій сковорідці.
Апельсин чистимо, кладемо часточку в центр готового млинця, зверху поливаємо апельсин йогуртом і присипаємо корицею за смаком. Загортаємо вміст конвертиком і подаємо до столу.
Млинці з сирною начинкою
Щоб приготувати такий варіант млинців візьміть такі інгредієнти:
- Борошно 100 грамів
- Молоко 200 мілілітрів
- Яйця 2 штуки
- Цукрозамінник 2 столові ложки
- Вершкове масло 50 грамів
- Сіль
Для начинки знадобляться:
- Яйця 2 штуки
- Масло вершкове 40 грамів
- Журавлина сушена 50 грамів
- Сир дієтичний 450 грамів
- Цукрозамінник 0.5 чайної ложки
- Цедра апельсина
Збиваємо блендером яйця з цукрозамінником і дрібкою солі. Додаємо половину молока, збиваємо. Просіваємо в отриману масу борошно, перемішуємо віночком. В кінці додаємо масло і молоко, що залишилося. Випікаємо на сухій, розігрітій стороні з двох сторін.
Щоб приготувати сирну начинку для млинців потрібно перетерти цедру апельсина з вершковим маслом. Потім додати журавлину, сир, жовтки. Білки слід окремо збити з цукрозамінником. В кінці все ретельно перемішуємо і викладаємо начинку на свіжоспечені млинці. Звертаємо їх в трубочки і викладаємо на деко, застелене пекарської папером. Ставимо все в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Овочеві млинці
Для приготування млинців візьміть ці продукти:
- Борошно житнє 200 грамів
- Кабачок
- Яйце
- Морква
- Сіль
Овочі миємо, чистимо і трьом на крупній тертці. Додаємо яйце і перемішуємо. Всипаємо борошно і сіль за смаком. Ретельно перемішуємо і печемо на сковороді. При подачі можна додати трохи сметани низької жирності.
Млинці з капусти
Інгредієнти для приготування:
- Борошно 50 грамів (можна використовувати житнє або вівсяну)
- Капуста 1 кілограм
- Яйця 2 штуки
- Зелень
- Сіль
Капусту дрібно шаткуємо і відварюємо в киплячій воді приблизно 8 хвилин. Змішуємо відварену капусту з яйцями. Всипаємо борошно і зелень. Додаємо щіпку солі. Ретельно перемішуємо і викладаємо ложкою на сковороду, яку можна трохи змастити маслом для смаження.
Полуничні млинці з вівсяної муки
Для цих млинців візьміть:
- Молоко 1 стакан
- Вода 1 стакан
- Борошно вівсяне 1 стакан
- Яйце 1 штука
- Сіль
- Масло рослинне 1 столова ложка
Для начинки:
- Чорний шоколад 50 грамів
- Охолоджена полуниця 300 грамів
Начинку готуємо заздалегідь. Остиглий розтоплений шоколад змішуємо зі збитою в блендері полуницею.
Для тіста збиваємо молоко з яйцем і дрібкою солі. Акуратно вводимо потроху гарячу воду (важливо стежити, щоб яйце не згорнулося). Потім додаємо просіяне борошно і масло. Смажимо на розпеченій сухій сковороді. На готові млинці викладаємо начинку з полуниці, звертаємо трубочкою і поливаємо розтопленим шоколадом за бажанням.
Однозначної відповіді на питання » Чи можна їсти млинці при діабеті?»досі немає. У кожному конкретному випадку потрібно дізнаватися думку лікаря. Також необхідно дотримуватися порад з приготування і рекомендацій до вживання цього десерту. Класичний рецепт млинців може дуже нашкодити організму через високу калорійність.
Пам’ятайте, навіть якщо замінити заборонені продукти, тим самим знизивши кількість калорій і вуглеводів, не варто їсти млинці кожен день. Особливо, якщо є діагноз – цукровий діабет 2 типу. Дотримуйтесь всіх рекомендацій лікаря.