Можна знайти різні рецепти млинців, є різновиди по консистенції — із припіком (коли тісто на сковорідці виливається на подрібнені додатки), ажурні, товсті, тонкі, різновиди по складу — шоколадні, ванільні, молочні, кефірні, по начинці — м’ясні, сирні. Але іноді хочеться відійти від гонитви за чимсь екзотичним і спробувати звичайні млинці, які готували протягом століть зі звичайних сільських продуктів.
Звичайні
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 4 столових ложки рослинної олії
- 3 склянки молока
- одна столова ложка цукру
- половина чайної ложки солі
Приготування:
- Змішуємо три яйця із сіллю й цукром, збивайте вінчиком або вилкою.
- Вливаємо третину молока, близько однієї склянки.
- Не припиняючи перемішувати, додаємо дві склянки борошна порціями по півсклянки, розбиваючи грудки.
- Після того, як тісто стане рівномірною масою, вливаємо решта молока.
- Після перемішування вливаємо дві столові ложки рослинної олії.
Розпечену сковороду змащуємо маслом і випікаємо млинці. Через кожних 3 — 4 коржі можна додавати по трохи капель соняшникової олії, але небагато, тому що в цьому немає великої потреби, адже масло вже присутнє в тісті.
Молочні
Бувають усякі млинці — на воді, кефірі, на вершковому маслі. Але справжній традиційний український та російський продукт — обов’язково на молоці. Цей натуральний продукт надає м’якого смаку, а при випіканні кімнату наповнює запах пряженого молока. Млинці по наступному рецепту виходять з легким молочним ароматом і тонкими, тому в них зручно загортати будь-яку начинку — як солодку, так і солону.
Продукти для рецепта:
- 3 яйця
- півтори склянки борошна
- половина літра молока
- половина столової ложки цукру
- 2 столових ложки рослинної олії
- третина чайної ложки солі.
Приготування по рецепту:
- Розбиваємо яйця в посудину з високими, але пологими стінками, наприклад у глибоку миску, можна використовувати неглибоку каструлю. Злегка збиваємо вилкою або вінчиком. Можна міксером, але бажано використовувати невелику швидкість.
- Додаємо одну склянку молока. Солимо, додаємо цукор, знову збиваємо вилкою. Кількість солі й цукру можна регулювати, але краще зробити смак нейтральним, а підсилити смакові якості можна за рахунок солоної або солодкої начинки.
- Всипаємо ложку борошна, перемішуємо, потім знову ложку, і так поки ми не використаємо все борошно, одержавши однорідну суміш.
- Вливаємо решта молока, перемішуємо, поки тісто не одержить рівномірну консистенцію рідкої сметани. Густоту тіста можна регулювати додавання молока або борошна, відповідно розбавляючи його або згущаючи.
- Додаємо рослинну олію, її можна замінити розтопленим вершковим маслом у кількості, зазначеному в рецепті (у цьому випадку дві столові ложки).
Сковороду для випікання потрібно підготувати — перед першим млинцем (для подальших не потрібно) потрібно змастити днище рослинною олією або шматочком сала, можна просто трохи збризкати соняшниковою олією. Далі слід вилити на центр ополоником трохи тіста, і круговими рухами домогтися рівномірного покриття тістом днища сковорідки. Від цих перших секунд, під час яких тісто поширюється по сковороді, залежить товщина млинця, його міцність, а значить смак і можливість зручно загорнути начинку. Потрібно потренуватися, але після декількох млинців навіть у починаючого майстра випічки млинцевих коржів повинне добре виходити розподіляти тісто й випікати смачні млинці.
Корисні поради
Деякі корисні поради по приготуванню й секрети млинців:
- Якщо міцність недостатня, готові вироби рвуться, швидше за все проблема в тому, що в тісті було занадто мало борошна. Якщо спекти декілька млинців і з’ясувати, що вони недостатньо міцні, все можна виправити, додавши трохи борошна, перемішавши й давши кілька хвилин відстояться. Борошно не просто робить тісто густішим, вона ще виділяє трохи клейковини, яка утримує млинцеві часточки разом.
- Якщо вироби виходять більшої товщини, ніж планувалося, значить тісто занадто густе. При виливанні на сковороду воно не встигає розтікатися й застигає ближче до центру, іноді прилипаючи до днища сковороди. Можливо, до цього результату господиня й прагнула, якщо ні — можна тісто розбавити молоком. Головне — добре перемішати, щоб тісто було рівномірним.
- Перевертати млинці можна не тільки лопаткою, але й широким ножем або навіть вилкою, якщо навчитися нанизувати млинець так, щоб він не зісковзнув і не порвався. Також можна навчитися робити акробатичний трюк — перевертати паляницю за допомогою підкидання в повітря. Але ця дія вимагає серйозного досвіду, і, можливо, платою за вправність рук стануть зіпсовані млинці, і потрібно бути обережним, щоб не обпектися самому й не обпекти нікого в кімнаті, розмахуючи розпеченою сковородою.
- Виймати готовий продукт зі сковороди просто — якщо млинець не прилипає до днища, те його можна вийняти, нахиливши сковороду, він повинен зісковзнути в тарілку, можна навіть навчитися попадати прямо на вершину стопки.
Це дуже просте блюдо, але навіть прості млинці з нейтральним смаком мають свою привабливість — їх можна їсти без нічого, а можна додавати різні начинки, роблячи рулетики, конвертики, трикутнички, або просто загортати солону або солодку добавку в половинку, роблячи своєрідні пиріжок, який більше схожий по зовнішньому вигляду й розміру на чебурек.