Рецепт звичайних млинців

Можна знайти різні рецепти млинців, є різновиди по консистенції — із припіком (коли тісто на сковорідці виливається на подрібнені додатки), ажурні, товсті, тонкі, різновиди по складу — шоколадні, ванільні, молочні, кефірні, по начинці — м’ясні, сирні. Але іноді хочеться відійти від гонитви за чимсь екзотичним і спробувати звичайні млинці, які готували протягом століть зі звичайних сільських продуктів.

З вершками

Звичайні

Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна
  • 4 столових ложки рослинної олії
  • 3 склянки молока
  • одна столова ложка цукру
  • половина чайної ложки солі

Апетитні

Приготування:

  1. Змішуємо три яйця із сіллю й цукром, збивайте вінчиком або вилкою.
  2. Вливаємо третину молока, близько однієї склянки.
  3. Не припиняючи перемішувати, додаємо дві склянки борошна порціями по півсклянки, розбиваючи грудки.
  4. Після того, як тісто стане рівномірною масою, вливаємо решта молока.
  5. Після перемішування вливаємо дві столові ложки рослинної олії.

Розпечену сковороду змащуємо маслом і випікаємо млинці. Через кожних 3 — 4 коржі можна додавати по трохи капель соняшникової олії, але небагато, тому що в цьому немає великої потреби, адже масло вже присутнє в тісті.

Молочні

Бувають усякі млинці — на воді, кефірі, на вершковому маслі. Але справжній традиційний український та російський продукт — обов’язково на молоці. Цей натуральний продукт надає м’якого смаку, а при випіканні кімнату наповнює запах пряженого молока. Млинці по наступному рецепту виходять з легким молочним ароматом і тонкими, тому в них зручно загортати будь-яку начинку — як солодку, так і солону.

Продукти для рецепта:

  • 3 яйця
  • півтори склянки борошна
  • половина літра молока
  • половина столової ложки цукру
  • 2 столових ложки рослинної олії
  • третина чайної ложки солі.

З ожиною

Приготування по рецепту:

  1. Розбиваємо яйця в посудину з високими, але пологими стінками, наприклад у глибоку миску, можна використовувати неглибоку каструлю. Злегка збиваємо вилкою або вінчиком. Можна міксером, але бажано використовувати невелику швидкість.
  2. Додаємо одну склянку молока. Солимо, додаємо цукор, знову збиваємо вилкою. Кількість солі й цукру можна регулювати, але краще зробити смак нейтральним, а підсилити смакові якості можна за рахунок солоної або солодкої начинки.
  3. Всипаємо ложку борошна, перемішуємо, потім знову ложку, і так поки ми не використаємо все борошно, одержавши однорідну суміш.
  4. Вливаємо решта молока, перемішуємо, поки тісто не одержить рівномірну консистенцію рідкої сметани. Густоту тіста можна регулювати додавання молока або борошна, відповідно розбавляючи його або згущаючи.
  5. Додаємо рослинну олію, її можна замінити розтопленим вершковим маслом у кількості, зазначеному в рецепті (у цьому випадку дві столові ложки).

Сковороду для випікання потрібно підготувати — перед першим млинцем (для подальших не потрібно) потрібно змастити днище рослинною олією або шматочком сала, можна просто трохи збризкати соняшниковою олією. Далі слід вилити на центр ополоником трохи тіста, і круговими рухами домогтися рівномірного покриття тістом днища сковорідки. Від цих перших секунд, під час яких тісто поширюється по сковороді, залежить товщина млинця, його міцність, а значить смак і можливість зручно загорнути начинку. Потрібно потренуватися, але після декількох млинців навіть у починаючого майстра випічки млинцевих коржів повинне добре виходити розподіляти тісто й випікати смачні млинці.

Корисні поради

Деякі корисні поради по приготуванню й секрети млинців:

  1. Якщо міцність недостатня, готові вироби рвуться, швидше за все проблема в тому, що в тісті було занадто мало борошна. Якщо спекти декілька млинців і з’ясувати, що вони недостатньо міцні, все можна виправити, додавши трохи борошна, перемішавши й давши кілька хвилин відстояться. Борошно не просто робить тісто густішим, вона ще виділяє трохи клейковини, яка утримує млинцеві часточки разом.
  2. Якщо вироби виходять більшої товщини, ніж планувалося, значить тісто занадто густе. При виливанні на сковороду воно не встигає розтікатися й застигає ближче до центру, іноді прилипаючи до днища сковороди. Можливо, до цього результату господиня й прагнула, якщо ні — можна тісто розбавити молоком. Головне — добре перемішати, щоб тісто було рівномірним.
  3. Перевертати млинці можна не тільки лопаткою, але й широким ножем або навіть вилкою, якщо навчитися нанизувати млинець так, щоб він не зісковзнув і не порвався. Також можна навчитися робити акробатичний трюк — перевертати паляницю за допомогою підкидання в повітря. Але ця дія вимагає серйозного досвіду, і, можливо, платою за вправність рук стануть зіпсовані млинці, і потрібно бути обережним, щоб не обпектися самому й не обпекти нікого в кімнаті, розмахуючи розпеченою сковородою.
  4. Виймати готовий продукт зі сковороди просто — якщо млинець не прилипає до днища, те його можна вийняти, нахиливши сковороду, він повинен зісковзнути в тарілку, можна навіть навчитися попадати прямо на вершину стопки.

З помідорами

Це дуже просте блюдо, але навіть прості млинці з нейтральним смаком мають свою привабливість — їх можна їсти без нічого, а можна додавати різні начинки, роблячи рулетики, конвертики, трикутнички, або просто загортати солону або солодку добавку в половинку, роблячи своєрідні пиріжок, який більше схожий по зовнішньому вигляду й розміру на чебурек.

Ссылка на основную публикацию