Рецепт вологодських мереживних млинців

З Вологди походить оригінальний рецепт мереживних млинців — тісто має незначні особливості, які дозволяють виводити на сковороді візерунки. Такий млинець виглядає оригінально, а тонкі лінії додають ніжності. Якщо до страви додати троих меду, варення, вийде оригінальний десерт, який особливо подобається дітям. Прості в приготуванні, млинці виглядають красиво, тому вони цілком підійдуть для святкового стола.

Красива подача

Кефірні

Млинці вологодські на кефірі, інгредієнти:

  • 200 грамів пшеничного борошна
  • 2 яйця (можна взяти три яйця, вони надають міцності тісту, яке повинне бути мереживним)
  • 1 склянка кефіру ( замість нього можна побрати кисляк, так називають скисле молоко)
  • 1 столова ложка цукру
  • 1 столова ложка соняшникової олії
  • третина чайної ложки соди
  • третина чайної ложки солі
  • половина склянки окропу
  • 20 грамів несолоного сала для змащування сковороди (можна замінити рослинною олією, вершковим маслом, а можна змішати в рівних пропорціях рослинну олію й вершкове масло).

Інгредієнти розраховані на 14 мереживних млинців. Але може вийти більше або менше, млинці ж мереживні, кількість паляниць залежить від густоти ліній на візерунку.

Узор

Приготування:

  1. Збиваємо яйця із сіллю й цукром. Не потрібно занадто довго збивати, щоб не вийшло бізе.
  2. До яйця вливаємо половину склянки окропу.
  3. Кефір нагріваємо до кімнатної температури, змішуємо його з яйцями, всипаємо соду, перемішуємо.
  4. Додаємо невеликими порціями борошно, постійно перемішуючи.
  5. Тісто повинно відстояться близько чверті години, після цього потрібно в нього влити олію й перемішати ложкою.

Приступаємо до випікання. Змащуємо тонким шаром жиру сковороду, можна використовувати рослинну олію, а можна просто провести шматочком сала, наткнутим на вилку. Змащувати потрібно перед випіканням першого й другого млинця, потім можна робити коржі без додавання у сковорідку рослинного або тваринного жиру.

Далі ополоником тонким струменем виливаємо тісто, формуючи мереживо. Тісто повинне бути досить густим, щоб можна було ним робити візерунки. Але якщо воно не хоче литися, його можна розбавити однією або двома столовими ложками води кімнатної температури. Тісто повинне вийде досить міцним, так що млинець можна акуратно перевернути на іншу сторону, він не повинен порватися.

Домашні

Мереживні млинці схожі на декоративні серветки. Візерунок залежить не тільки від фантазії, але й від досвіду, адже ця вологодська страва вимагає оптимальної консистенції тіста, яке дозволить виводити малюнки на нагрітій сковороді.

Інгредієнти:

  • 1 склянка кефіру (можна замінити кисляком, так називають скисле молоко)
  • 1 яйце (можна взяти два яйця, тісто вийде густішим)
  • 1 склянка борошна (краще взяти пшеничне вищого гатунку)
  • пів склянки окропу
  • третина чайної ложки розпушувача (можна замінити содою, погашеною оцтом)
  • півтори столові ложки цукру (можна взяти одну столову ложку, якщо при подачі використовувати солодку поливку, наприклад мед)
  • 2 столових ложки рослинної олії (краще взяти соняшникову рафіновану)
  • щіпка солі.

Млинці вологодське мереживо — рецепт готування:

  1. Перемішуємо яйце, просіяне борошно, сіль, цукор, кефір глибокій мисці або невеликій каструльці.
  2. Розпушувач заливаємо половиною склянки окропу, перемішуємо й додаємо до тіста, добре перемішуємо й залишаємо на 15 хвилин.
  3. Після того, як тісто постоїть чверть години, потрібно додати рослинну олію й перемішати.

Випікання

Сковороду розігріти, змастити тонким шаром рослинної олії. Мережива можна робити тонким струменем з ополоника, але домогтися досить рівномірного розподілу тіста для створення візерунка за допомогою ополоника буде досить важко. Тому можна користуватися кондитерським шприцом, або наливати в носик пляшечки з-під кетчупу. Також можна налити тісто в целофановий пакет, проробити невелику дірочку й у такий спосіб видавлювати тісто на сковороду.

Щоб млинець був досить міцним, потрібно випікати його дві хвилини на одній стороні, одну хвилину — на іншій. Але можна випікати за схемою дві хвилини на одній стороні й дві хвилини на іншій — такий корж буде більш пропеченим, хоча й більш сухим. Щоб млинець не порвався, коли він буде готовий, можна просто нахилити сковороду, і продукт зісковзне в тарілку — для цього сковорода повинна бути сухою, без жиру. Тому перші один-два млинці потрібно все-таки вийняти лопаткою, далі масла стане менше (наступні млинці не будуть потребувати додавання жиру) і надалі млинці можна просто переміщати на тарілку нахилом сковороди.

Якщо важко зробити складний візерунок, можна просто зробити сіточку, форма сковороди зробить таке мереживо круглим, як звичайний млинець. У такий корж нічого не загорнеш, але його цілком можна полити будь-якою поливкою — солодкою або солоною. Найкраще полити такі млинці варенням або рідким медом. У солоному варіанті навіть у такі ніжні млинці можна загортати шматочки твердого сиру, ковбасу, тільки їх потрібно нарізати більшими шматочками, викласти тонким шаром по центру, а загортати хоча б двома шарами рулетиком. Вийде оригінальний рулет, який можна їсти руками (як бутерброд), а можна й у тарілці за допомогою вилки й ножа.

Ссылка на основную публикацию