Декілька старовинних рецептів млинців

Млинці є одним із традиційних страв російської, білоруської та української кухні. Існує багато способів приготування домашніх млинців, але особливий інтерес представляють саме старовинні рецепти, притримуючись яких можна отримати хороший смак цього продукту. Існує декілька різних методик приготування, які є різними за складністю.

З вершковим маслом

Узорчасті

Щоб приготувати страву, нам потрібно:

  • два стакана кефіру;
  • одна чайна ложка харчової соди;
  • неповний стакан муки;
  • сіль;
  • два курячих яйця;
  • два стакана кефира;
  • трохи кип’ятку;
  • маленький шматочок сала.

Мереживні

Приготування:

  1. Виливаєм у металічну тару кефір і відразу насипаємо у нього соду, перемішуємо. Ставимо на маленький вогонь і постійно помішуємо, поки не з’явиться густа піна. До кипіння доводити не потрібно.
  2. Вмішуємо яйця, солимо і додаємо крупчатку (біла мука найкращого помолу, найвищий сорт пшеничної муки). Тісто повинно стати туго замішаним.
  3. Наливаємо в отриману масу кип’яток, поки консистенція не стане більш рідкою (доводимо до млинцевої консистенції).
  4. Випікаємо на попередньо змащеній салом сковороді.

Основна перевага ажурних млинців — у мереживному узорі на поверхні і хрустких скоринках, що робить їх привабливими і дуже апетитними.

Сироваточні

Старовинний рецепт млинців на сироватці, нам потрібні продукти:

  • одна літра сироватки;
  • дві повні столові ложки цукру;
  • десять грамів живих дріждів;
  • борошна потрібно стільки, щоб замісилося густе тісто, як для оладок;
  • три яйця;
  • дві повні столові ложки оливкової олії.

Із сироваткою

Методика приготування:

  1. Розбиваємо курячі яйця, вводим в них цукор і доводимо до рівномірної консистенції. Вмішуємо дріжді, вводимо половину завчасно підігрітої сироватки і доливаємо оливкову олію.
  2. Дуже ретельно замішуємо всі компоненти. Підсипаємо борошно у такій кількості, щоби суміш стала трохи густою (приблизно як для оладок). Ця процедура дозволить позбавитися від борошняних грудочок.
  3. Після розріджуємо тісто сироваткою, яка залишилася і знову доводимо до рівномірної консистенції.
  4. На одну годину залишаємо тісто, щоб воно дійшло.

Млинці випікаємо на великому вогні. Сковорідку необхідно змастити жиром тільки перед початком випікання. Головна особливість цього рецепту — у часі випікання. Кожну сторону слід прожарювати рівно по тридцять секунд, тоді випічка вийде тонка, на поверхні утворяться дірочки.

«Зі складом»

На відміну від «припіку», який додають у напівсирий млинець під час випікання, «склад» — це додаткові, дрібно нарізані інгредінти, які додають у тісто під час його замішування. Для приготування млинців нам потрібні інгредієнти:

  • 500 грамів пшеничного борошна найвищого гатунку (крупчатка);
  • 150 мілілітрів молока;
  • 50 мілілітрів вершків;
  • 4 яйця;
  • сіль;
  • пахучий перець;
  • 300 грамів шинки;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 зубчика часнику;
  • 3 грецьких горіхи;
  • 7 столових ложки оливкової олії.

Гречані

Методика приготування:

  1. Висипаємо борошно у посудину, вмішуємо курячі яйця, наливаємо вершки, після вершків наливаємо молоко.
  2. Готуємо тісто (для замішування використовуємо звичайну ложку). Тісто повинно бути достатньо густим, як на оладки. Залишаємо тісто відстоятися, через деякий час воно стане еластичним. За час, коли тісто відсотюється, подрібнюємо шинку, часник, ядра грецьких горіхів і цибулю.
  3. Жаримо цибулю на рослинній олії до появи золотої кірки, висипаємо до неї горіхи й часник. Прожарюємо всю масу протягом 1,5 хвилин і додаємо шинку. Можна поперчити для більш вираженого смаку. Зменшуємо вогонь і залишаємо все на 6 хвилин. Після охолодження змішуємо все з тістом.
  4. Отриману суміш необхідно злегка розвести водою й додати 4 ложки оливкової олії.

Смажимо на сковороді, перед першим млинцем змащуємо поверхню сковороди тонким шаром олії або шматочком сала, наколотим на вилку. Млинці вирізняються ніжниши і оригінальним присмаком.

«Стародавні»

Інгредієнти:

  • чотири яйця;
  • 750 грам хлібопекарського борошна;
  • три столові ложки цукру;
  • чайна ложка солі;
  • чотири склянки молока;
  • столова ложка дріжджів;
  • 125 грамів манки;
  • 125 мілілітрів оливкової олії.

Древнерусские

Методика приготування:

  1. Вливаємо в ємність 750 мілілітрів підігрітого молока. Висипаємо туди цукор, борошно, щіпку солі, манку й дріжджі. Отриману масу добре перемішуємо і даємо їй постояти три години.
  2. Далі вбиваємо яйця по черзі. Ретельно збиваємо за допомогою вінчика.
  3. Вливаємо соняшникову олію й знову збиваємо.
  4. Наливаємо решту гарячого молока й знову збиваємо.
  5. Ставимо постояти ще півгодини.

Готуємо стандартним методом на попередньо змазаній олією сковорідці.

Такі відзначаються  м’яким смаком, який утворюється за рахунок додавання манки.

Гречані

Інгредієнти:

  • 30 грамів дріжджів;
  • 500 грамів гречаного борошна;
  • 750 мілілітрів молока;
  • сіль.

Методика приготування:

Наливаємо в ємність заздалегідь розігріту половину молока, розмішуємо в ньому борошно. Паралельно беремо дріжджі із щіпкою солі й розчиняємо їх у другій половині молока або у воді.

Змішуємо обидві маси й ставимо постояти, поки тісто не підніметься, зазвичай це займає в біля трьох годин.

Готуємо на розпеченій сковорідці, попередньої змащеної салом.

Страва виходить незвичайного, темнуватого кольору, її часто роблять до рибної начинки.

Болгарські

Інгредієнти:

  • 750 грамів пшеничного борошна;
  • 25 грамів дріжджів;
  • чотири яйця;
  • 750 грамів кукурудзяного борошна;
  • одна літра гарячого молока;
  • пів літри холодного молока;
  • 250 грамів цукрового піску;
  • вершкове масло;
  • сіль;
  • 250 милілітрів вершків.

Молочні

Методика приготування:

  1. Насипаємо в тару кукурудзяне борошно, вливаємо дуже гаряче молоко. Перемішуємо до одержання рівномірної консистенції. Додаємо пшоняне борошно, наливаємо холодне молоко.
  2. Паралельно розчиняємо дріжджі в одній склянці молока й вливаємо отриману суміш у заздалегідь приготоване тісто. Усі добре перемішуємо, накриваємо й залишаємо в спокої до підняття.
  3. Далі додаємо в тісто яєчні жовтки, щіпку солі, цукор і масло, ретельно замішуємо. Додаємо білки з вершками й знову перемішуємо, але цього разу дуже обережно. Знову залишаємо в спокої до підняття, після того, як тісто підніметься, випікаємо.

Ця страва вийде ще смачнішою, якщо у кукурудзяне борошно додати твердий або білий сир.

З вівсянки

Інгредієнти:

  • 125 грамів хлібопекарського борошна;
  • 125 мілілітрів вершків;
  • 125 грамів вівсяного борошна;
  • 750 мілілітрів молока;
  • вершкове масло;
  • три яйця;
  • 2 столові ложки цукру піску;
  • 30 грамів дріжджів.

Вівсяні

Методика приготування:

  1. Вливаємо в чашку тепле молоко й розчиняємо в ньому дріжджі. Паралельно змішуємо два види борошна. З’єднуємо обидві суміші й ретельно розмішуємо. Залишаємо до підняття.
  2. Розтираємо яєчні жовтки із сіллю й цукром і висипаємо їх у готове тісто. Далі вносимо вершкове масло й помішуємо, поки суміш не стане однорідною.
  3. Збиваємо яєчні білки й молочні вершки окремо, змішуємо їх і вводимо в суміш із крайньою обережністю. Далі знову забираємо масу на деякий час. Після того, як опара дійде – випікаємо її стандартним методом.

Цей спосіб вважається традиційним і застосовується з давніх часів, радуючи любителів млинців апетитною випічкою з ніжнішим смаком.

Ссылка на основную публикацию