Якщо спекти млинці на вершковому маслі, вони будуть мати відповідний вершковий смак, а також ніжну структуру тіста, яка відобразитися смакових якостях готових коржів. Є декілька рецептів, яким можна користуватися при приготуванні цього поживної й смачної страви.
Тонкі
Для млинців з вершковим маслом нам потрібно:
- півтори склянки молока
- 2 столові ложки цукру
- 3 яйця
- 8 столових ложок борошна (для млинцевого тіста краще використовувати біле пшеничне борошно вищого ґатунку)
- 3 столових ложки вершкового масла
- третина чайної ложки солі.
Рецепт тонких млинців з вершками розрахований на вісім порцій, час приготування — близько 40 хвилин.
Готуємо млинці:
- Перемішуємо яйця, сіль і цукор, поки кристалики цукру не розчиняться в суміші.
- Додаємо склянку молока, півсклянки залишаємо на потім, розмішуємо.
- Додаємо борошно, розмішуємо, поки тісто не стане однорідним.
- Додаємо півсклянки молока, розмішуємо.
- Додаємо тепле (не гаряче) розтоплене вершкове масло, розмішуємо за допомогою ложки.
Випікаємо на нагрітій сковороді, змащеній невеликою кількістю рослинної олії. Після випікання першого млинця сковороду можна не змазувати, а готові коржі можна ставити стопкою й через два-три млинці наливати трохи вершкового масла.
Швидкі
Наступні млинці можна приготувати швидко, при наявності досвіду за 20 хвилин. Нам знадобиться:
- 2 склянки борошна
- 4 столових ложки вершкового масла
- 3 яйця
- 1 літр молока
- чайна ложка цукру
- третина чайної ложки солі.
Приготування:
- У яйця додаємо сіль і перемішуємо міксером.
- Вливаємо молоко.
- Додаємо потроху борошна, грудки розбиваємо за допомогою міксера, перемішуємо, поки суміш не стане однорідною.
- Розтоплюємо вершкове масло, чекаємо, поки воно охолоне й вливаємо в тісто, розмішуємо ложкою.
Змащуюємо сковороду шматочком вершкового масла. Їсти можна з будь-якою начинкою, але можна просто з жирною сметаною.
Це цікаво
Масло відоме здавна — цей жир тваринного походження утворюється внаслідок збивання сметани. Домашнє масло зробити дуже просто — потрібно взяти трилітрову банку, налити в неї половину літра домашньої сметани, закрити кришкою й збивати сметану шляхом тряски банки. Якщо сметана з холодильника, трясти потрібно близько однієї години. Але якщо вона кімнатної температури (її можна підігріти на водяній бані), то процес збивання займає 10 — 15 хвилин. Якщо сметана занадто холодна, і потрібно прискорити процес, можна влити трохи гарячої води. Коли масло почне утворюватися, воно буде відділяться грудочками, окремо буде утворюватися маслянка — масляна сироватка. Масло збирається ложкою й віджимається в блюдце.
Склад масла і його вплив на здоров’я людей стали вивчатися на початку ХХ століття. Винуватцем серцево-судинних захворювань, був оголошений холестерин і насичені жири, причому особливо наголос робили саме на шкоді холестерина. У ХХ столітті, щоб уникнути захворювання посудин, люди стали обмежувати вживання цього вершкового продукту. Але серцевих захворювань стало не менше, а навпаки, ще більше. Напевно справа не в холестерині, а в тому, що його концентрація в різних продуктах стала збільшуватися внаслідок погіршення їх якості, і в малорухомому способі життя.
Але наприкінці ХХ століття масло часте мало зовсім інший склад, ніж, скажемо, у ХIX столітті. У наш час його складу стали часто додавати рослинні жири, які мають властивості накопичуватися в організмі й забивають посудини. Крім того в масло стали домішувати консерванти, емульгатори, барвники й інші добавки, за допомогою яких продукт став довше зберігатися й мав кращий товарний вигляд.
Користь натурального вершкового масла:
- корисні речовини, що містяться в маслі поліпшують зір, шкіру, добре впливають на працездатність;
- лауринова кислота застосовується для лікування грибкових захворювань;
- насичені жири протистоять пухлинам в організмі людини (не як лікувальний, а як профілактичний засіб);
- холестерин, який усе так критикують, сприяє підвищенню імунітету, допомагає людині протистояти низьким температурам у холодну пору року;
- лінолева кислота зміцнює імунітет;
- багато вітаміну D, який допомагає людині засвоювати кальцій;
- арахідонова кислота застосовується організмом у роботі мозку;
- калорійний продукт додає сил (ожирінню сприяє тільки у випадках малорухомості);
- масло нормалізує флору шлунково-кишкового тракту.
Масло корисне в невеликих кількостях, але, безсумнівно, якісних вершковий продукт можна й потрібно вживати хоча б кілька раз у тижнів. Крім того, його можна додавати в різні блюда, випічку, використовувати для випікання, і, звичайно ж, масло можна включати до складу млинців.