Рецепт млинців на опарі

Приготування млинців на опарі вимагає більше часу, але результат того вартий — вони виходять пишні, пористі, з легкою кислинкою млинчики. Подавайте їх можна з будь-якою начинкою, як соленою, так і солодкою. Для підняття тіста потрібно декілька годин, тому приступайте до готування заздалегідь.

З варенням

Інгредієнти

Для рецепта млинців на опарі потрібні продукти:

  • молоко – 250 мілілітрів;
  • борошно – 250 грамів;
  • вода – 300 мілілітрів;
  • яйце – 1 штука;
  • дріжджі сухі – 8 грамів;
  • рослинна олія – 2 столових ложки;
  • цукор – 1,5 столових ложки;
  • сіль – ½ чайних ложки;
  • вершкове масло.

Інгредієнти

Приготування

Готуємо млинці:

  1. Для початку приготуємо опару. Висипте в миску дріжджі й половину столової ложки цукру. Влийте півсклянки води, температура якої повинна бути трохи вище кімнатної температури. Перемішайте й дайте цукру розчинитися.
  2. Просійте в цю же миску половину борошна й перемішайте. Грудочки, які утворилися, розітріть ложкою.
  3. Проведіть ложкою по дну миски: слід, що утворився, повільно затягнеться густим тістом. Консистенція опари повинна бути густішою за сметану. Накрийте ємність плівкою або кришкою й поставте у тепле місце.
  4. Приблизно через годину тісто підніметься. З’явиться кислуватий запах бродіння, на поверхні з’являться дірочки й пухирці повітря.
  5. Ще раз перемішайте опару.
  6. Відокремите жовток від білка. Жовток, сіль і цукор, що залишився, додайте в тісто й перемішайте. Білок поставте у холодильник.
  7. Влийте рослинну олію й ще раз добре перемішайте: воно повинно повністю з’єднатися з тестом.
  8. Поступово всипте, борошно, яке залишилося й молоко (молоко повинно бути підігрітим до 30 градусів). Скористайтеся вінчиком або міксером, щоб вимісити тісто. Консистенція повинна нагадувати кефір.
  9. Накрийте миску й залиште його в теплі на годину.
  10. Коли тісто підніметься, знову перемішайте й дайте постояти ще не менше як годину.
  11. Розмішайте тісто, що піднялося. Воно виходить пишним, на поверхні повинно виступити багато пухирців.
  12. Дістаньте білок, який ми поставили до холодильника, додайте щіпку солі й збийте до міцних піків (збитий білок повинен бути густим, добре тримати форму, піки — це гірки з білку, які добре тримаються, не опадаючи). Повинна вийти пишна й щільна білосніжна маса. Якщо тісто занадто густе, розбавте окропом (гарячим, але це не повинен бути свіжий кип’яток). Кип’ятка можно використати до півстакана, коли заливаєте гарячою водою, постійно перемішуйте ложкою.
  13. Поступово введіть білок у млинцеве тісто, перемішайте. Міксер не використовуйте, щоб не змінити структуру тіста, у якому є збиті білки.

На сковороді

Відразу ж приступайте до випікання. Змажте розігріту сковороду олією і вилийте на неї порцію тіста. Обсмажте із двох сторін, причому із другого боку потрібно смажити удвічі менше часу, достатньо лишень підрум’янити. Змастіть готові ласощі вершковим маслом і подавайте на стіл.

Млинці на опарі, приготовані по цьому рецепту, виходять дірявими, з легкої кислинкою. Їжте їх зі сметаною, медом, паштетом або ікрою, вони виходять смачними з різними додатками.

Ссылка на основную публикацию