Приготування млинців на опарі вимагає більше часу, але результат того вартий — вони виходять пишні, пористі, з легкою кислинкою млинчики. Подавайте їх можна з будь-якою начинкою, як соленою, так і солодкою. Для підняття тіста потрібно декілька годин, тому приступайте до готування заздалегідь.
Інгредієнти
Для рецепта млинців на опарі потрібні продукти:
- молоко – 250 мілілітрів;
- борошно – 250 грамів;
- вода – 300 мілілітрів;
- яйце – 1 штука;
- дріжджі сухі – 8 грамів;
- рослинна олія – 2 столових ложки;
- цукор – 1,5 столових ложки;
- сіль – ½ чайних ложки;
- вершкове масло.
Приготування
Готуємо млинці:
- Для початку приготуємо опару. Висипте в миску дріжджі й половину столової ложки цукру. Влийте півсклянки води, температура якої повинна бути трохи вище кімнатної температури. Перемішайте й дайте цукру розчинитися.
- Просійте в цю же миску половину борошна й перемішайте. Грудочки, які утворилися, розітріть ложкою.
- Проведіть ложкою по дну миски: слід, що утворився, повільно затягнеться густим тістом. Консистенція опари повинна бути густішою за сметану. Накрийте ємність плівкою або кришкою й поставте у тепле місце.
- Приблизно через годину тісто підніметься. З’явиться кислуватий запах бродіння, на поверхні з’являться дірочки й пухирці повітря.
- Ще раз перемішайте опару.
- Відокремите жовток від білка. Жовток, сіль і цукор, що залишився, додайте в тісто й перемішайте. Білок поставте у холодильник.
- Влийте рослинну олію й ще раз добре перемішайте: воно повинно повністю з’єднатися з тестом.
- Поступово всипте, борошно, яке залишилося й молоко (молоко повинно бути підігрітим до 30 градусів). Скористайтеся вінчиком або міксером, щоб вимісити тісто. Консистенція повинна нагадувати кефір.
- Накрийте миску й залиште його в теплі на годину.
- Коли тісто підніметься, знову перемішайте й дайте постояти ще не менше як годину.
- Розмішайте тісто, що піднялося. Воно виходить пишним, на поверхні повинно виступити багато пухирців.
- Дістаньте білок, який ми поставили до холодильника, додайте щіпку солі й збийте до міцних піків (збитий білок повинен бути густим, добре тримати форму, піки — це гірки з білку, які добре тримаються, не опадаючи). Повинна вийти пишна й щільна білосніжна маса. Якщо тісто занадто густе, розбавте окропом (гарячим, але це не повинен бути свіжий кип’яток). Кип’ятка можно використати до півстакана, коли заливаєте гарячою водою, постійно перемішуйте ложкою.
- Поступово введіть білок у млинцеве тісто, перемішайте. Міксер не використовуйте, щоб не змінити структуру тіста, у якому є збиті білки.
Відразу ж приступайте до випікання. Змажте розігріту сковороду олією і вилийте на неї порцію тіста. Обсмажте із двох сторін, причому із другого боку потрібно смажити удвічі менше часу, достатньо лишень підрум’янити. Змастіть готові ласощі вершковим маслом і подавайте на стіл.
Млинці на опарі, приготовані по цьому рецепту, виходять дірявими, з легкої кислинкою. Їжте їх зі сметаною, медом, паштетом або ікрою, вони виходять смачними з різними додатками.