Куліш — це пшоно, приготоване на молоці, воді або бульйоні. Ця каша є смачною і поживною, її готували козаки і чумаки у дорозі. З куліша можна приготувати смачні млинці.
Інгредієнти
Готовимо млинці на куліші «Боярські», для рецепта буде потрібно:
- пів склянки промитого пшона;
- 0,5 літра води;
- склянка манної крупи;
- два курячі яйця;
- соняшникова олія — 1 столова ложка;
- щіпка солі;
- 1 чайна ложка цукру;
- пакетик сухих дріжджів (8 грамів);
- 500 грамів борошна;
- щіпка соди;
- 700 мілілітрів молока.
Приготування
Послідовність приготування:
- Спершу відваріть пшоно. Залийте його водою й зваріть до повної готовності, поки каша не стане м’якою й однорідною. Поки пшоно остигає, займіться манкою. Крупу залийте склянкою підігрітого молока, додайте туди яйце, сіль і цукор. Ретельно перемішайте все й з’єднайте з кулішем. Пшоно обов’язково, повинно трохи охолонути.
- Тепер зробимо закваску. Візьміть дріжджі й змішайте їх з 2-3 столовими ложками теплого молока. Перемішайте закваску й влийте в масу з кулішем. Тепер, потроху додавайте борошно й замішуйте тісто. Коли консистенція стане середньої густини (трохи густіше, ніж на оладки), накрийте миску рушником і залиште в теплому місці на 7-8 годин. Якщо ви хочете прискорити процес, можна просто поставити тісто на 1-2 години на духовку, нагріту до 50 градусів.
- Коли тісто буде готове, воно збільшиться в об’ємі у два рази. Вилийте в нього молоко, що залишилося, яйця, перемішайте й спечіть млинці. Справжні млинцю не будуть тоненькими, не очікуйте побачити тонкі паляниці. Млинці виходять схожими на коржі, дуже м’які і з ніжною консистенцією. Велика кількість дірочок надає блюду естетичного зовнішнього вигляду. Перевертати млинці потрібно лопаткою. Перед випічкою добре розігрійте сковороду й змажте рослинною олією.
Особливості
Млинці на куліші із пшона виходять дуже ситними. Це відмінний сніданок. Подайте їх з вершковим маслом, прикрасьте зеленню. Такі коржі, звичайно, не загорнеш, як млинці в трубочку. Однак, саме такі товсті млинці були на Русі традиційним блюдом. Можливо, приготування займе трохи більше часу, ніж звичайних млинців. Але зусилля варті результату.
Не буде потрібно ніякої начинки, вона уже є в складі тіста — це пшоно. Теплі млинці бажано змастити вершковим маслом, подавати можна зі сметаною.
Пшоняну крупу вважають однією із найкорисніших серед круп, каша з неї корисна при отруєнні й інтоксикації. Діти не завжди готові є просто кашу із пшона, а от млинці будуть їсти із задоволенням. Млинці на пшоняній крупі- не тільки смачна, але й корисна страва, вона дуже поживна і дає організмові багато енергії, яку можна використати для фізичної та розумової роботи.