Рецепт білоруської мочанки з млинцями

Білоруси великі майстри на прості, але дуже смачні блюда. Звичайна сільська їжа може мати прості інгредієнти, але часто ресторанні блюда не можуть зрівнятися з нею в смакових якостях. Одна з таких страв — білоруська мочанка або мачанка. До її складу входить сало, м’ясо, ковбаса, гриби — рецепт може змінюватися від села до села, а його склад часто залежить від того, що є в холодильнику в господині.

З підливкою

Ковбасна

Інгредієнти для млинців:

  • половина літра кефіру
  • 1 яйце
  • 1 столова ложка цукру
  • половина чайної ложечки соди
  • 8 столових ложки борошна
  • 2 столових ложки рафінованої соняшникової олії
  • 1 чайна ложка солі.

Продукти для соусу:

  • половина літра води
  • 2 столових ложки борошна
  • щіпка солі

Піджарка:

  • 300 грамів м’яса
  • 200 грамів сала або грудинки
  • 1 колечко домашньої ковбаси (у магазинах також продається ковбаса колечками)
  • 2 ріпчастих цибулини
  • 50 грамів копченої грудинки
  • 2 столових ложки соняшникової олії.

Заявлений час готування — 45 хвилин, рецепт розрахований на три порції.

У горщику

Готуємо по рецепту:

  1. Працюємо з м’ясом — ковбасу потрібно відварити грудинку, нарізаємо її дрібно соломкою.
  2. Цибулю нарізаємо кільцями, кожне колечко ділимо наполовину.
  3. М’ясо й сало нарізаємо невеликими шматками й жаримо на соняшниковій олії.
  4. Ковбасу ріжемо у вигляді колечок товщиною близько півсантиметра.
  5. Додаємо колечка ковбаси в обсмажене м’ясо із салом і жаримо разом.
  6. Продовжуючи жарити, додаємо порізану копчену грудинку й нарізану півкільцями цибулю. Солимо, додаємо трохи перцю для аромату.
  7. Готуємо простий соус — половину литри води потрібно змішати із двома столовими ложками борошна, додаємо щіпку солі.
  8. Додаємо соус до м’ясної зажарки, перемішуємо до загустіння.
  9. Готуємо млинці — змішуємо в глибокій посудині яйце, половину літри кефіру, додаємо половину чайної ложки соди, одну столову ложку цукру, трохи солимо, перемішуючи блендером додаємо (поступово, ложка за ложкою) вісім столових ложки борошна. Наприкінці, перед випіканням, додаємо дві столові ложки соняшникової олії, перемішуємо ложкою.
  10. Випікаємо млинці середньої товщини на розігрітій й змащеній олією сковороді. Виходить близько 5 млинців, якщо потрібно більше, потрібно подвоїти кількість інгредієнтів для млинцевого тіста.

Мочанку розкладаємо в тарілки, краще взяти невеликі з високими бортиками. Млинці можна макати, виїдаючи м’ясну начинку за допомогою вилки. А можна загорнути м’ясні шматочки в млинці, а соус вибирати цими або іншими млинцями.

Грибна

Гриби в мочанці прекрасно смакують з м’ясом. Виходить підлива, схожа за смаком на чанахи. Таку мочанку можна використовувати із млинцями, а також з гарніром, наприклад, зі смаженою або вареною картоплею.

Інгредієнти для мочанки:

  • 250 грамів ковбаси — по рецепту вона повинна бути домашньою, але якщо її ні, підійде будь-яка копчена, салямі, тільки варена не підійде для цієї страви;
  • кілька свинячих порібнин у копченому або сирому виді;
  • 30 — 50 грамів сушених грибів;
  • 2 великі цибулини;
  • 2 столових ложки борошна;
  • кілька лаврових листків;
  • 2 столових ложки рослинної олії;
  • щіпка солі;
  • щіпка чорного перцю.

Інгредієнти для млинців:

  • 2 склянки борошна з гіркою;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 2 склянки сироватки;
  • 2 яйця;
  • 1 чайна ложка соди.

З грибами

Мочанка із млинцями готується в такий спосіб:

  1. Сушені гриби (бажане білі) замочіть на ніч. Зранку їх потрібно промити й нарізати соломкою.
  2. Ребра потрібно розділити, поставити в каструлю, до них потрібно поставити цілий шматок ковбаси (колечко, або якщо його ні — то паличку). Прокип’ятити в такій кількості води, щоб ковбаса була повністю накрита.
  3. Злити воду, промити м’ясні продукти, тому що на них може бути трохи піни.
  4. Поставити в каструлю до ребер і ковбасі гриби й проварити 40 — 50 хвилин.
  5. Дрібно нарізаємо цибулю і жаримо на соняшниковій олії.
  6. Виймаємо відварені ребра (бульйон не зливаємо, а зберігаємо, він нам знадобиться), дрібно нарізаємо ковбасу й висипаємо до цибулі, що жариться, тримаємо на вогні, перемішуючи.
  7. Окремо пересмажуємо борошно, поки воно не стане рум’яним.
  8. Висипаємо обсмажене борошно до бульйону, де варилися ребра й ковбаса, додаємо щіпку перцю, доводимо до кипіння й залишаємо остигати на півгодини.
  9. Готуємо млинці — змішуємо борошно, соду, сіль.
  10. Підігрійте сироватку, щоб вона була теплою.
  11. Вливаємо теплу сироватку до борошна, перемішуючи, розтираючи ложкою або розбиваючи блендером грудки.
  12. Додайте яйця, перемішайте.
  13. Спечіть млинці на сковорідці, змащеній соняшниковою олією.

Подавайте мочанку в глибокій тарілці, вимакуйте грибно-м’ясний соус складеними трикутничком млинцями. Можна подавати в широкій плоскій тарілці. В плоскій тарілці макати буде важче, тому можна скористатися вилкою й ножем, адже не завжди зручно їсти руками. Рецепт здається трохи складним, але насправді це просте блюдо, яке потрібно один раз навчитися готувати, а із набуттям практики практикою можна буде трохи змінювати, у залежності від продуктів, які є в наявності.

Ссылка на основную публикацию