Класичні дріжджові млинці з використанням молока

Дріжджові млинці — одне із найсмачніших і найпопулярніших страв української та російської кухні. Рецепт їх приготування простий, а інгредієнти є під рукою у будь-якої господині. На приготування млинців на дріжджах потрібно більше часу, ніж для звичайних млинців, однак результат того вартує. Випічка виходить більш ніжною, пористою і приємною на смак.

Молочні

Інгредієнти

Необхідні продукти:

  • два яйця;
  • дві склянки молока будь-якої жирності;
  • півтори стакана борошна;
  • три столових ложки цукру;
  • пів чайної ложки солі;
  • одна чайна ложка дріжджів (дріжджі можна вибирати будь-які: сухі, гранульовані або пресовані);
  • три столових ложки рослинної олії.

Продукти

Алгоритм приготування

Класичний рецепт дріжджових млинців на молоці:

  1. Щоб дріжджі швидко піднялися, необхідно розчинити їх у підігрітому підсолодженому молоці. Температура молока не повинна бути більшою за 40 градусів, інакше дріжджі не подіють. Потім потрібно підсипати в молоко з дріжджами склянку просіяної муки. Все старанно замісити, поставити приблизно на півгодини у тепло. За цей період опара повинна збільшитися приблизно утричі.
  2. У різних посудинах окремо збиваєм жовтки і білки, потім з’єднуємо їх разом, додаємо до них дві столові ложки цукру і олію. Помало вливаємо суміш в опару, яка вже відстоялася (мала збільшитися в об’ємі утричі). Додаємо тісто в решта муки (а не муку в тісто) і солимо. Добре перемішуємо, поки суміш не стане однорідною, потрібно також слідкувати, щоб грудочки, які можуть бути, при перемішуванні зникали.
  3. Посудину з готовою масою ставимо неподалік від плити, так буде зручніше випікати. Нагріваємо змащену олією сковороду. Оскільки ми маємо справу з дріжджовим тістом (а з ним трохи важче працювати), необхідно слідкувати за тим, щоби протяго всього готування сковорідка не була сухою, постійно додавати олію, інакше млинці будуть прилипати.
  4. Приступаємо до випікання млинців. За допомогою черпака наливаємо тісто у центр розжареної сковороди і круговими рухами за годинниковою стрілкою розподіляємо його по всій площі.
  5. Потрібно випікати на кожній стороні по одній хвилині. Тоді млинці вийдуть золотистими і не пережареними.
  6. Готовий млинець поміщуємо на плоску тарілку і змащуємо вершковим маслом.

Хрусткі

Корисні поради

Вміння приготування дріжджових млинці приходить з досвідом. Їх готувати трохи складніше, ніж звичайні млинці, однак у результаті ви отримаєте пишні рум’яні класичні дріжджові млинці з апетитними дірочками. Насправді готувати цю страву просто, ось правила, яких потрібно дотримуватися, щоб млинці на дріжджах виходили смачними:

  1. При приготуванні слід брати виключно свіжі яйця. Використовуйте тільки пшеничне, гречане борошно або їх суміш. Не варто купувати млинцеву, оскільки вона складається з готових додатків (яєчний порошок, суха молочна сироватка), у неї потрібно додавати тільки рідину, потім можна випікати. З такої суміші навряд чи вийдуть натуральні і по-спражньому домашні млинці. Крім того, у складі такого борошна вже є розпушувач, тому ця суміш категорично не підходить для готування дріжджового тіста. Залишимо цей напівфабрикат для випадків, коли не буде часу на приготування із свіжих та натуральних інгредієнтів.
  2. Борошно потрібно тримати в сухому, трохи прохолодному місці, яке добре провірюються. У вологому приміщенні вона перетворюються в стухлу. Провірити, чи не зіпсувалося борошно через неправильне зберігання дуже просто: засуньте в неї чисту руку, якщо відчуєте холод, значить борошно сильно просочилося вологою. Також борошно не любить тепло — отримує гіркий присмак і неприємний запах, це легко провірити, спробувавши на смак невелику кількість чи просто понюхати її.
  3. Щоб приготувати смачні млинці, не потрібно лінуватися просіювати борошно. Тісто, яке насичене повітрям, вийде повітряним і ніжним.
  4. Для більш пористого тіста збивайте білки і жовтки окремо. Для того, щоб білок під час збивання за короткий час перетворився у круту піну, помістіть його на годину в холодильник, також прискорити збивання допоможе додавання лимонного соку, щіпки солі, цукрової пудри.
  5. Опару не слід накривати щільно, оскільки тісто повинно «дихати». Слідкуйте за тим, щоб дріжджове тісто добре піднялося — не поспішайте, а краще почекайте, поки воно дійде, інакше випічка може вийти важкою і несмачною.  Прискорити процес бродіння можна, поставивши посудину з опарою у теплу воду або в духовку, нагріту до 40 градусів. Готову опару не можна залишати надовго без дії, потрібно якнайшвидше приступити до справи, інакше вона може впасти (здутися). Набирайте порцію готового тіста для  випікання не знизу посудини, а зверху.
  6. Дотримуйтесь основного правила при приготуванні: «Рідке заливаємо, постійно перемішуючи, у сипке (сипуче)». У нашому випадку суміш із рідкої опари, яєць і рослинної олії потрібно додати в борошно, якщо зробити навпаки, борошно додавати в тісто, можуть з’явитися грудки. Це особливість дріжджових млинців, у звичайних млинців все навпаки — муку досипаємо у тісто.
  7. Якщо млинці у вас вийшли піджарені і рум’яні — значить, у тісті достатньо цукру. Буває, що через те, що опара надто довго не підходить, вона «з’їдає» весь цукор, в результаті млинці випікаються надто блідими. У цьому випадку тісто потрібно доповними ще однією ложкою цукру. Не переборщіть, оскільки млинці пригорають при надто солодкому тісті.
  8. Випікайте на помірному вогні біля однієї хвилина на першій стороні і 30 секунд — на другій. Потрінбно перевертати, коли помітите, що краї підсихають. Млинці можуть рватися і сильно прилипати до сковороди, якщо в тісто додано недостатньо борошна.

Млинці подавайте з варенням, сметаною, розтопленим вершковим маслом, начинками з м’яса, овочі чи фруктів.

Ссылка на основную публикацию