Як випікати млинці

У багатьох людей млинці — улюблена страва. Це традиційна українська і російська страва, яку можна приготувати, використовуючи багато різних рецептів. Але недостатньо просто підготувати потрібний набір продуктів і замісити тісто. Трапляється так, що підготовано найсвіжіші, дотримано зазначених у рецепті пропорцій, а в процесі приготування тісто розвалюється, прилипає або залишається сирим. Найголовніший секрет смачних рум’яних млинців полягає в тому, щоб правильно їх посмажити. Тільки освоївши тонкощі цього процесу можна повною мірою порадувати родину й гостей. Є багато секретів як жарити млинці, щоб вони були смачними й апетитно виглядали.

З цукатами

Як жарити, секрети приготування

Перш ніж почати жарити млинці, потрібно вибрати відповідний посуд для випікання. В ідеалі це повинна бути чавунна сковорода з ручкою, якщо такої немаї,  можна вибрати сковорідку із найтовстішим з тих, що є будинку.

Щоб успішно жарити млинці на сковороді, запам’ятайте головне правило – дно повинне бути практично сухим. Не потрібно наливати багато масла. Досить тільки злегка змазати всю поверхню сковороди, включаючи бортики. Можна скористатися силіконовим пензликом або насадженої на вилку розрізаною навпіл картоплиною. У такий спосіб млинці вийдуть не занадто жирними й будуть рівномірно прожарюватися.

Тонкі

Крім рослинної олії, можна використовувати вершкове масло, а також шматочок сала, наколотий на вилку. У деяких рецептах пропонується жарити на сухій сковороді без жиру. Але в таких випадках рослинна олія додається в більшій кількості на етапі приготування тесту.

Перед тем, як налити першу порцію тесту, сковороду потрібно добре прогріти. Коли дно розжариться, вогонь зменшують, щоб млинці не підгоряли. Для того, щоб посмажити млинці, потрібно не тільки дотримуватися порад, бажано ще мати мінімальний досвід, адже є різні сковорідки, інгредієнти можуть мати різні властивості, рецепти також відрізняються. Тому не засмучуйтеся, якщо у вас не виходить із першого разу — уже після декількох коржів ви зможете покращити технологію приготування.

Як правильно наливати тісто

Щоб тісто рівномірно розподілилося по всьому днищу, потрібно за допомогою ополоника або спеціальної ложки налити порцію на центр сковороди. Потім, нахиляючи її в різні сторони розподіліть суміш по колу. Робити це потрібно якнайшвидше, поки окремі ділянки не встигнули «схопитися», тобто загуснути від дії високої температури. А якщо не встригнути розподілити тісто до його загустіння, млинець вийде нерівним. Деякі господині формують млинець, не піднімаючи сковорідки із плити. Наливаючи тісто в центр, вони ніби розмазують його в напрямку до бортиків енергічними рухами в горизонтальній площині.

Якщо повверхня для випікання не має бортиків, можна скористатися спеціальною паличкою для розрівнювання млинців. Таку технологію розподілу тіста по гарячій поверхні ми можемо бачити в професіональних кухарів, які готують млинці не на сковородах, а на спеціальній поверхні.

Млинці частіше жарять на конфорці середнього розміру, включаючи її на при цьому на середню потужність. Якщо діаметр сковорідки великий, можна поставити її на найбільшу конфорку, зменшивши вогонь до маленького (нижче середнього).

У процесі випікання можна зіштовхнутися з труднощами. Далі ми подаємо найпоширеніші проблеми й способи їх вирішення.

Тісто в сковороді

Пузиряться

Наявність міхурів говорить про недостатню кількість борошна. Спробуйте підкоректувати рецепт і зробити тісто трохи більш густим. Але не сипте борошна відразу занадто багато, інакше млинці вийдуть товстими й можуть погано пропікатися. В ідеалі млинцеве тісто по консистенції повинне нагадувати густий кефір. Від одиночного міхура (пузиря на поверхні млинця) можна позбутися, проткнувши його вилкою або ножем.

Рвуться

Якщо млинці не виходить перевернути так, щоб вони не розірвалися, потрібно подивитися на консистенцію тіста. Швидше за все воно знову вийшло рідке. Додавання борошна допоможе цього уникнути при випіканні наступного млинця. Також справа може бути в сковороді. Занадто тонке дно або поверхня, яка пригорає, приводить до того, що поверхня виробу вже починає горіти, а середина ще сира.

Еластичні

Прилипають до дна

Щоб млинці не прилипали й легко переверталися, додайте в тісто трохи рослинної олії. Перед жаркою перевірте, щоб сковорідка була ідеально чиста й суха. Наливайте тісто тільки тоді, коли дно сильне розжарилося.

Млинці ламаються

Якщо в процесі перекидання млинець ламається, трохи розбавте тісто молоком. Можливо, воно вийшло занадто сухим. Також може допомогти рослинна олія, додана в суміш.

Як перевертати й знімати зі сковороди

Існує кілька способів. Не можна сказати, що якийсь із них кращи, а інший гірший. Спробуйте перевертати млинці по-різному й подивіться, як буде зручніше. От найпоширеніші серед господинь рецепти:

  1. Лопаткою. Найкраще підходить лопатка трикутної форми, широка в основі й загострена на кінчику. Коли млинець зарум’яниться, підважти його з краю, підніміть лопаткою й переверніть на іншу сторону. Зробити це потрібно якнайшвидше, щоб млинець не порвався.
  2. Вилкою. Після того, як наллєте тісто, почекайте, поки воно підрум’яниться, далі підчепіть вилкою краєчок млинця, щоб частина відстала від сковороди. Допомагаючи пальцями, переверніть млинець. При відсутності вправності є ризик обпектися. Але якщо пристосуватися, усе буде виходити швидко й вправно. Дотримуйтесь техніки безпеки, не ризикуйте, щоб не обпектися.
  3. Руками. Спосіб підходить для випікання тоненьких млинців. Ажурні краї дуже швидко остигають. Тому можна легко перехопити млинчик руками, перевернути або зняти зі сковороди на тарілку. Обережно, таким способом можна обпектися.
  4. Переворот у повітрі. Це вершина майстерності, цей трюк часто можна спостерігати по телевізору у фільмах або кулінарних шоу. Насправді, освоїти такий спосіб може кожний, якщо задатися метою й потренуватися. Обережно, можна обпектися самому або обпекти того, хто поряд — опіки може завдати не лишень сковорода, а й жир, який в ній.

Із припіком

Окремо хочеться сказати про млинці із припіком. Тісто готується класичним способом на основі борошна, яєць, молока або кисломолочних продуктів. А в окремому посуді робиться начинка з м’яса, фруктів, грибів або інших продуктів. У процесі випікання на дно сковорідки наливають тісто, а зверху кладуть ложку припіка (будь-якого інгредієнта, який нарізають дрібними шматочками і насипають на напівготовий млинець). Коли нижня скоринка придбає золотавий відтінок, за допомогою лопатки млинець перевертають і присмажують другу сторону.

У мікрохвильовці

Спосіб приготування, який підійде в тому випадку, якщо немає можливості використовувати плиту. Спосіб готування млинчиків у мікрохвильовці:

Приготуйте тісто по улюбленому рецепту:

  • візьміть посуд з низькими бортиками, яку можна ставити в мікрохвильовку (підходить за властивостями матеріалу, з якого посуд зроблений, метал не можна ставити у цей кухонний прилад);
  • змажте дно рослинною олією;
  • налийте на дно порцію тісто й розподілите по поверхні тонким шаром;
  • поставте млинці усередину й включіть мікрохвильовку на максимальну потужність;
  • через хвилину перевірте млинець. Якщо він легко відходить від дна, переверніть і посмажте ще 1 хвилину;
  • перекладіть готовий млинець на тарілку й приступайте в випікання наступного.

Посмажені млинці складають стопкою на блюдо або тарілку. Кожний млинець можна змазати шматочком вершкового масла, наколотого на вилку. Коли процес завершений, блюдо накривають кришкою. Накриті кришкою млинці будуть довго залишатися гарячими і м’якими.

Ссылка на основную публикацию