Приготування смачних млинців

Млинці — це страва, яка виручає господиню у двох випадках — коли потрібно швидко накрити смачний стіл до приходу несподіваних гостей, а часу бігти в магазин вже не залишається, і коли до зарплати ще декілька днів, а грошей у сімейному бюджеті мало. На млинці потрібно небагато продуктів — практично у кожній домівці є всі необхідні для млинців продукти. А спечені увечері, їх можна споживати на сніданок, потрібно тільки розігріти. Також палянички можна взяти з собою на обід на роботу чи дати дитині в школу, щоб він міг поїсти на перерві якісну домашню їжу. Не у всіх ця страва виходить з першого разу. У кого вони не виходять з першого разу, а також ті, хто поки що не вміє їх пекти, може спробувати рецепт млинцевого тіста для тоненьких млинців, які можна споживати без нічого, а можна фарширувати соленими чи солодкими начинками. Потрібно буде лишень взяти точну кількість кожного інгредієнта для тіста і дотриматися всіх порад. Класичні млинці, які ми пропонуємо у нашому рецепті, нескладно приготувати навіть новачку у кулінарії, але, розпочинаючи приготування, потрібно уважно вивчити правила випікання цієї смачної страви.

З ожиною

Підготовка

Підготовка продуктів для найпростішого класичного млинцевого тіста. Довго готуватися не потрібно — просто змішуємо всі інгредієнти і жаримо млинці один за одним по 2 — 3 хвилини з двох сторін кожен. Час дається на дві сторони, на одну сторону йде дві третини часу, на іншу — третина. Наприклад, першу сторону смажимо 90 секунд, другу потрібно смажити 45. Час приготування значно залежить від того, наскільки сковорода розпечена. Добре розпечена сковорода може зменшувати час приготування навіть до 30 секунд на одній стороні і відповідно до 15 секунд — на іншій.

Якщо смажити одночасно на двох сковородах, справа піде швидше: поки на першій млинець смажиться з одного боку, наливаємо тісто для другого млинця — на другу, потім перевертаємо перший, потім перевертаємо другий, перший виймаємо і на його місце наливаємо наступну порцію. При певній спритності усього за 30 — 40 хвилин можна спекти велику стопку паляничок.

Краще одразу відміряти всі продукти у необхідній кількості, щоб вони були під рукою, а потім змішувати. Молоко і вода повинні бути кімнатної температури — тоді мука в них швидше вбере вологу і тісто відразу буде потрібної консистенції, а не буде густіти в міру того, як все більше зігрівається, стоячи на теплій кухні. Іноді навіть потрібно ставити тісто біля плити, щоб воно зігрілося, тоді тісто легше розмішати, щоб воно отримало рівномірну консистенцію.

Заміс тіста

Заміс — як зробити, щоб млинці вийшли тонкими і мереживними. Є певні особливості у випіканні саме тонких млинців — щоб вони виходили і еластичними (для загортання в них начинки) і з красивими маленькими отворами.

По-перше, тісто повинно бути рідким, легко литися і добре розтікатися, трохи густішим від консистенції густих питних вершків, таким, щоб при наливанні воно рівномірно розтікалося по вьому дну — тоді млинці вийдуть тонкими, пропечуться однаково по всій площі і будуть мати рівний мережевний коричневий узор.

Приготування тіста

По-друге, щоб вони виходили з дірочками, тісто слід збивати не вінчиком, а міксером — воно добре збагатиться киснем, і готовими вони будуть мати акуратні маленькі дірочки: бо кожну страву важливо зробити не тільки смачним і якісним по складу, але й естетичною, апетитною на вигляд.

Як зробити, щоб у процесі випікання млинцева суміш не густіла на очах і не доводилося час від часу підливати в неї молоко чи воду, для того, щоб отримати потрібну консистенцію — коли тісто буде готове, потрібно залишили у теплому місці на півгодини, щоб дозволити борошну повністю набрякнути (увібрати вологу). Вгадати, скільки борошно візьме рідини, майже неможливо — це залежить не тільки від гатунку муки, але і від місця, де зерно росло, наявності в ній клейковини, яка відповідає з в’язкість при набряканні, також від виробника. Тому, якщо немає поспіху, краще довести суміш одразу по потрібного стану, а потім спокійно і не відволікаючись займатися випічкою.

Випікання

Процес випікання — як спекти млинці так, щоб всі вони вийшли смачними і гарно виглядали. Млинці з будь-якого тіста — прісного на воді, дріждьового, заварного, молочного, на кефірі, мінеральній воді, сироватці слід випікати на розпеченій сковороді, і так, щоб при випіканні вони не плавали в олії: сковороду потрібно лишень змастити жиром. Робити це правильно не складно одним з трьох способів — розподіляти масло по дну і внутрішніх боковинах:

  • кулінарним пензликом;
  • половинкою картоплини (або цибулини), яку потрібно наколоти на вилку, макаючи зрізом в олію, а потім змащуючи посуд;
  • взяти трохи вати чи декілька ватних дисків, макати в масло і змащувати поверхню.

Якщо розподіляти олію спеціальним пензликом, а не просто наливати олію, то її буде потрібно не більше, як половину чайної ложки. Цього цілком достатньо навіть для посудини з дном великого діаметру.

Мереживні

Випікати можна не тільки на рафінованій рослинній олії, але і на її суміші з вершковим. Особливо хорошими млинці виходять на свинному смальці. При випіканні на чавунній чи тефлоновій сковороді, можна зовсім не використовувати жир для випікання, оскільки він вже буде у тісті.

Якщо плануєте фарширувати, то любителі жареної їжі можуть спекти млинці лишень з одного боку — друга тоже буде готовою, не буде липкою, просто залишиться білою. А потім, загорнувши в випеченою стороною всередину начинку, осмажити їх до золотистої хрусткої скоринки вже у більшій кількості олії.

Наливати млинцеву масу на сковороду потрібно кохлею, яка заповнена не до кінця, щоб тісто не капало на сковороду, інакше ці краплі будуть підгорати раніше, ніж пропечеться виріб. Маса виливається точно по центру, потім сковорідку потрібно хитати з боку в бік, щоб тісто добралося до основи бортика і швидко, у нахиленому положенні, обвести тісто по коло: воно розподілиться рівномірним тонким шаром. Перший млинець буде пробним — ви зможете визначити експериментальнм шляхом, скільки саме наливати на діаметр вашої сковороди, і скільки часу випікати — цей час залежить і від матеріалу, з якого виготовлений посуд, і від того — газова, електрична плита чи зі склокерамічною поверхнею.

Корисні поради

Найкращий рецепт — той, який смакує і випробований неодноразово, тому господиня точно знає, чого і скільки потрібно покласти у тісто. І хоч зазвичай млинці виходять у всіх, потрібно приготувати їх декілька разів, щоб вони вийшли таким, як хочеться їх бачити. Наприклад, тільки за допомогою кулінарних дослідів можна визначити, яка олія краще підходить для випікання — деякі види піняться на сковороді. Іноді людина інтуїтивно трохи змінює пропорцію складників — і їжа виходить якраз того  смаку, який подобається саме йому. Щоб навчитися випікати смачно, отримати кухонну спритність і знайти «свій» рецепт, потрібно готувати з урахуванням наступних принципів:

  1. Пробуючи різні рецепти тіста, першого разу варто пропорційно зменшувати кількість інгредієнтів, щоб млинців не вийшло занадто багато.
  2. Млинцеву суміш можна зберігати в холодильнику протягом доби, а от заморожувати не можна — при розморожуванні вона розшарується і не буде мати потрібної консистенції.
  3. Випікаючи перший млинець, олії потрібно налити на сковороду більше, ніж при випіканні наступних, тоді вона добре змажеться жиром, а лишній жир візьме на себе перший млинець.
  4. При замішуванні будь-якого тіста борошно завжди потрібно підсипати порціями, поступово, щоб не переборщити з кількістю борошна і щоб тісто не стало занадто густим.
  5. Спробувавши перший млинець, у млинцеву масу можна додати цукор, рідину чи підсипати трохи борошна.
  6. Випікати краще на сковороді з товстим дном.

Тепер, коли теоретично відомо, як зробити все правильно, можна попрактикуватися на популярному універсальному рецепті.

Молочні

Універсальна класика — рецепт млинців на молоці. Ці класичні млинці із звичайних, доступних продуктів, прості у приготуванні тіста, так і у випіканні, його може зробити новачок біля плити. Також вони смачні і фаршированими і без начинки — зі сметаною, варенням, медом. Із вказаної кількості продуктів у посудині середнього діаметру вийде біля 45 штук. У перший раз, щоб набити руку, кількість інгредіентів можна скоротити удвічі, зробивши тісто на одне яйце.

Інгредієнти:

  • 400 мілілітрів жирного молока;
  • 150 мілілітрів води;
  • 200 грамів пшеничного борошна;
  • 2 яйця;
  • 3 столових ложки цукру;
  • 2 столових ложки рафінованої соняшникової олії;
  • чверть чайної ложки солі;
  • для змащуванн готових млинців — 50 грамів вершкового масла.

Готуємо смачні млинці — молоко, воду цукор і сіль змішуємо у мисці; вбиваємо яйця, вливаємо олію і збиваємо суміш міксером або вінчиком. Невеликими порціями вмішуємо борошно, кожен раз збиваючи так, щоб не було грудочок, а маса була однорідною. Добившись консистенції рідкої сметани, дати постояти 15 хвилин. Потім, при необхідності, щоб довести до потрібної консистенції, можна додати молока або борошна. Через 15 — 20 хвилин можна починати випікати.

Визначають готовність млинця до перевертання по краях, які починають відставати від дна сковороди. Перевернути потрібно одразу, як тільки вони ледве отримали золотистий колір, інакше, коли вони будуть пектися з другого боку, вони можуть підгоріти.

Перший млинець потрібно змазати шматочком вершкового масла, який для зручності потрібно наколоти на вилку (його можна розтопити, тоді намащувати можна кулінарним пензликом). Перший млинець змащуємо маслом з двох сторін, всі наступні — з верхнього боку, нижня сторона промаслиться від попереднього млинця. Готові палянички потрібно складувати стопкою. Коли остинуть до кімнатної температури — можна начиняти.

Подати можна стопкою на великому пласкому блюдя, поставивши на стіл вазочки з джемом, сметаною, іншими приправами. Дітям можна подати загорнутими трикутниками або трубочками, щоб їх одразу було зручно брати руками. Навіть якщо перший раз млинці не зовсім вийдуть — не потрібно засмучуватися — кулінарію вивчають ті, хто готує часто, і з досвідом обов’язково будуть виходити смачні і красиві млинці.

Ссылка на основную публикацию