Рецепт цільнозернових млинців

Одна з найпопулярніших страв, яка має багато варіантів приготування — це млинці. Якщо ви сидите на дієті, компромісним варіантом стануть млинці із цільнозернового борошна.

Дієтичні

Інгредієнти

Для цього нескладного рецепта знадобиться:

  • 1¼ склянки цільнозернового борошна (200 грамів) (може бути пшеничне, житнє, гречане, вівсяне);
  • ½ склянки молока (100-120 мілілітрів);
  • 1 склянка теплої води (250 мілілітрів);
  • 2 яйця;
  • 2 столових ложки рослинної олії;
  • 1 столова ложка цукру;
  • ½ чайної ложки солі.

Кількість: 15-16 штук. Час приготування: 30 хвилин.

Даний рецепт практично не відрізняється від рецепту звичайних тонких млинців. Єдина його особливість полягає в використанні цільнозернового борошна. Оскільки помол крупний, великі частки зерен зберігають набагато більше корисних речовин.

Пшениця

Приготування

Готуємо млинці із цільнозернового борошна:

  1. У глибокій мисці збиваємо за допомогою вінчика (або міксера на мінімальній швидкості) яйця із сіллю й цукром. Далі повільно заливаємо молоко й повторно збиваємо масу.
  2. Висипаємо в миску борошно й ретельно перемішуємо вміст миски до однорідної консистенції. Тільки після цього додаємо воду й рослинну олія, ще раз збиваємо. Щоб вийшли тонкі млинці, готове тісто повинне бути досить рідким.
  3. Бажано залишити тісто троих постояти – 5-10 хвилин. У цей час ставимо нашу сковороду на вогонь (вогонь повинен бути трохи більший за середні) і змазуємо її рослинною олією. Щоб уникнути пригоряння, намагаємося змазувати сковороду тонким шаром олії після кожного нового млинця. Однак якщо ви бачите, що млинці не пригорають, то після перших млинців олію можна перестати добавляти в сковороду.
  4. Починаємо випікати. За допомогою ополоника набираємо тісто й ллємо його на край сковороди, одночасно повертаючи її в різні сторони. Так тісто рівномірно розподілиться по днищу. Через 1-2 хвилини, коли утворяться сухі краї у млинця, слід підважити його лопаткою й перевернути на іншу сторону. Ще одну хвилину зі зворотної сторони і можна знімати. Викладаємо стопочкою на плоску широку тарілку.

Сковорода

Якщо млинці рвуться й не бажають перевертатися, можна додати в тісто столову ложку крохмалю.

Цільнозернові млинці мають нижчу калорійність, ніж класичні (на 150-200 калорій). Щоб калорійність була ще нижчою, молоко можна замінити на кефір. Якщо приготувати їх на мінеральній воді, калорійність буде ще нижчою, а млинці будуть м’якими за рахунок вуглекислого газу, який виділяє мінеральна вода (якщо вона газована).

З житнього борошна на кефірі

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки житнього цільнозернового борошна (320 грамів);
  • 2 склянки кефіру (500 мілілітрів);
  • 3 яйця;
  • 1 столова ложка коричневого цукру;
  • близько 2-х склянок окропу (400-500 мілілітрів);
  • щіпка солі.

Коржі

Замішуємо тісто по алгоритму, як у попередньому рецепті. Консистенція повинна бути як у густої сметани. Кефір слід вливати повільно, щоб зменшити утворення грудочок. Потім заливаємо все окропом. Не бійтеся, якщо тісто стало занадто рідким – так і повинно бути. Такі млинці досить випікати 30-40 секунд кожну сторону на сильному вогні.

У чому полягає користь цільнозернового борошна? Насамперед, воно багате клітковиною, жирними кислотами, білками й вітаміном Е. У цій муці є багато мінералів і мікроелементів.

Якщо ж цільнозернові млинці будуть здаватися прісними на смак – додайте трохи сиропу (ягідного, кленового) або ж меду. Зробити страву смачнішою можуть різні начинки: грибна, з відварною куркою, капустою. Із солодких начинок найбільш корисним і низькокалорійним буде сир, який можна підсолодити не цукром, а медом.

Начинка із сиру

Для приготування сирної начинки знадобиться:

  • ½ кілограма сиру;
  • 2-3 столові ложки цукру;
  • 250 грамів сметани;
  • ½ чайної ложки ванільного цукру;
  • також можна додати трохи сухофруктів (курагу, чорнослив, ізюм).

Рецепт досить легкий. Необхідно змішати всі інгредієнти й, викладаючи на кожен млинець, загорнути трубочкою або конвертиком. Якщо ж ви прагнете зробити більш ситне блюдо, пропонуємо вам рецепт м’ясної начинки із грибами.

З вершками

Начинка з м’ясом і грибами

  • ½ кілограма м’ясного фаршу;
  • ½ кілограма грибів (підійдуть будь-які);
  • 2 цибулини;
  • 2 столові ложки соняшникової олії;
  • 1½ чайної ложки солі;
  • сухі спеції для м’яса.

З грибами

Спершу поріжемо цибулю і гриби. На розігріту сковороду спершу викладаємо цибулю, трохи пізніше – порізані гриби. Жаримо все разом і підсолюємо.

Тепер жаримо фарш, також його підсоливши. За 2-3 хвилини до готовності змішуємо його із грибами й цибулею, додаємо приправи. Готову начинку загортаємо в млинці. Перед тим, як подавати на стіл, можна обсмажити до хрусткої скоринки. До млиніців можна подати салат із сиру, сметани та цибулі.

Ссылка на основную публикацию