Чому млинці прилипають до сковорідки

На перший погляд випічка млинців – нескладне заняття. Однак навіть найпростіший рецепт має свої тонкощі приготування. Знання того, чому прилипають перші млинчики, допоможе новачкові у випічці цих смачних паляниць.

Сковорода

Тісто

Причин, через які млинці прилипають до сковороди, може бути декілька: від неправильно підібраної посуду до помилок у приготуванні тіста.

Неправильний підбор інгредієнтів і їх кількості. У рецепті млинців важливими є всі складники: яйця, молоко (або кефір), борошно й інші компоненти. Нестача одних або відсутність інших відіб’ється й на якості страви. Тому новачкам кулінарної справи краще все робити по рецепту. Це дозволить набратися досвіду, щоб надалі млинці виходили без грудочок і не пригоряли.

Кулінари

Консистенція тіста. При замішуванні тіста на млинці дуже важливо добитися потрібної густоти млинцевої суміші. Для того, щоб млинці вийшли тонкі, ажурні, потрібно щоб тісто мало консистенцію рідкої сметани. Якщо було додано занадто багато борошна й консистенція вийшла надто густа, тісто розбавляють додатковою кількістю рідини (молоко, кефір, вода).

Якщо ж у тісто було додано багато рідини, додають більше борошна. Тут важливо не переборщити. Для того, щоб не було грудочок, можна скористатися міксером. Деякі досвідчені господині спершу замішують густе тісто (звичайно, не таке, як на вареники, воно повинно бути рідше), а після розбавляють його рідиною до необхідної консистенції. Це дозволить уникнути грудочок і не перелити води або молока.

Сковорода

Випічка на новій сковороді — дуже часта причина, через яку млинці прилипають до сковороди навіть у досвідченої господині. Найоптимальніше рішення – користуватися старим посудом для випікання млинців. Однак, якщо все ж вирішили користуватися новим посудом, слід пам’ятати про декілька нюансів.

Чавунний посуд перед першим використанням слід прокалити із сіллю. Для цього на холодну сковороду насипають сіль в один шар і додають соду, усі ретельно перемішуючи. Після цього посуд ставлять на плиту нагріватися. Сковороду залишають на плиті доти, поки сіль не прийме кремовий відтінок. Після цього посудину промивають під проточною водою без додавання чистячих засобів. Перед випічкою сковороду змащують олією.

Кухонна лопатка

Недостатня температура сковорідки. Ще однієї причиною, по якій можуть пригоряти млинці, є недостатнє прогрівання посуду перед випіканням. Звичайно це пов’язане з невеликим кулінарним досвідом або просто з поспіхом, можливо просто немає бажання дотримуватися технології приготування, сподіваючись, що і так все повинно вийти добре. Для того, щоб уникнути пригоряння млинців, сковороду необхідно ставити нагріватися з моменту початку готування тіста. Спочатку її краще поставити сухою, потім, безпосередньо перед випікання сковороду змащують тонким шаром олії.

Властивості олії. Деякі господиньки додають олію в тісто. Однак, якщо даного компонента буде занадто багато, те це відіб’ється на смакових властивостях страви. Тому багато кулінарів радять змазувати сковороду. Краще це робити перед кожним млинцем. Тоді в блюда буде не тільки хороший смак, але й кожний млинець ажурним і естетичним. Хоча, звичайно, є імовірність того, що в сковороді буде надлишок олії і млинець вийде жирним.

Недостатньо чистий посуд. Слід пам’ятати про головну пораду досвідчених кулінарів: для випічки млинців повинна бути окрема сковорода. Іноді після готування іншої страви навіть після миття на сковороді можуть залишатися невеликі частки від попередньої їжі. При випічці млинців це стане причиною їх пригоряння й порушення цілісності палянички (млинець буде прилипати, і коли його із зусиллям відривати, він може рватися). Якщо немає можливості виділити під млинці окрему сковорідку, то посуд слід перед готуванням ретельно мити, ретельно витираючи потім сухим рушником.

Сильне нагрівання сковороди. У такому випадку добір оптимальної температури здійснюється способом проб, необхідні знання приходять тільки з досвідом. Можна спочатку ставити сковороду на невеликий вогонь, поступово доводячи до того вогню, який дозволить коржі випікати швидко і без пригоряння.

Інші причини

  1. Поспішність у приготуванні страви. Млинці вимагають особливого підходу до замісу тіста, і до самого процесу випічки. Після замішування тіста слід дати йому кілька хвилин постояти. Це необхідно для того, щоб борошно виділило максимальну кількість клейковини. Завдяки цьому млинець стає більш пружним і не рветься.
  2. Нестача яєць. Яйця – це важливий компонент тіста для млинців. Звичайно, можна куховарити й без них, адже є спеціальні рецепти для цього. Однак справжні млинці неможливі без цього продукту. Дефіцит їх кількості стає причиною того, чому млинчики прилипають до сковороди.
  3. Особливості вхідних інгредієнтів. Досить часто прилипають ті млинці, які були зроблені на кефірі. Це пов’язано з особливою ніжністю такого тіста. Для того, щоб млинці на кефірі не рвалися, слід перевертати їх акуратно, не поспішаючи, спеціальною лопаточкою. Перед цим млинець повинен добре прожаритися, щоб бути міцнішим.
  4. Використання холодних компонентів. Перед приготуванням млинців усі складові рецепта краще заздалегідь дістати з холодильника. Молоко при необхідності можна підігріти, температура, трохи вища від кімнатної, дозволить краще інгредієнтам взаємодіяти між собою (розчин буде рівномірнішим). В результаті млинці не будуть пригоряти й рватися.

Ссылка на основную публикацию