Серед тортів є небагато видів солоних, серед яких печіночний — найсмачніший і найкорисніший. Цей тортик можна зробити, перемазавши печіночним кремом коржі із пшеничного тіста, а можна іншим способом — зробити печіночні млинці й перекласти їх начинкою з моркви, цибулі, яєць і сиру. Цю страву приготувати непросто, її, як правило, готують на свято. Але й у будні турботливі мами готовлять печіночний млинцевий торт для своїх дітей — адже так їх краще залучити до вживання корисної печінки, яку вони в іншому виді їсти не хочуть. Печінку для рецепта можна взяти будь-яку, але найдоступніша, смачна й недорога — куряча, яку ми будемо використовувати для приготування страви.
Інгредієнти
Кількість продуктів розрахована на 16 млинців, з них можна зробити два торти із млинців, яких буде досить для святкового столу. Відповідно, для одного торта можна взяти продуктів у два рази менше. Готуємо млинцевий торт близько двох годин.
Для млинців нам потрібно:
- 700 грам курячої печінки (хоча можна взяти яловичу, свинячу, індичу, сильної різниці за смаком не буде)
- 4 яйця
- 2 крупних ріпчастих цибулини
- половину літра молока
- півтори склянки пшеничного борошна
- половина столової ложки солі
- 2 столових ложки рослинної олії
- щіпка меленого перцю.
Морквяно-цибульну начинку, якою будемо перекладати млинцевий торт, ми будемо готувати із продуктів:
- 3 середніх морквини
- 2-3 ріпчастих цибулини
- 2 столових ложки соняшникового масла
- щіпка солі
- щіпка перцю
- домашній майонез (можна замінити купованим, сметаною, сметаним соусом).
Яєчно-сирну начинку робимо із двох інгредієнтів:
- 3 варених вкруту яйця
- 100 грамів твердого сиру.
Для сметаного соусу, який можна використовувати замість майонезу:
- 3 столових ложки оливкої олії
- 1 чайна ложка гірчиці
- 1 столова ложка лимонного соку (або чайна ложка оцту, бажано яблучного)
- 8 столових ложки сметани
- щіпка солі й перцю.
Для прикраси можна використовувати зелень, добре за смаком і коліром підходять зерна гранату, якими можна викласти гарний візерунок.
Приготування
Готуємо млинцевий торт, починаємо із млинців:
- Важливо, щоб куряча печінка була без жовчі, яка додасть солоному торту гіркоти. Якщо печінка яловича або свиняча, з неї потрібно зняти плівки. За допомогою м’ясорубки робимо фарш, додаючи в процесі подрібнення цибулю, також всипаємо необхідну кількість солі й перцю.
- У печіночний фарш додаємо яйця, мішаємо.
- Додаємо молоко. Якщо воно з холодильника, потрібно, щоб воно трохи постояло в кімнаті, щоб не бути холодним. Але підігрівати також не потрібно.
- Додаємо борошно. На цьому етапі можуть утворюватися борошняні грудочки, тому перемішуємо тісто міксером протягом хвилини.
- Додаємо рослинну олію й знову перемішуємо тісто.
- Змащуємо сковороду тонким шаром рослинної олії й наливаємо печінково-млинцеву суміш, жаримо, як звичайні млинці. Тісто не потрібно розподіляти по всьому днищу сковороди, тому що млинці буде важко перевертати. Розмір повинен бути таким, як у невеликої тарілки. Якщо важко перевернути на іншу сторону однієї лопаткою, використовуємо дві (або лопатка й широкий ніж).
Готовим млинцям потрібно дати охолонути. Робимо начинку:
- Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на сковорідці на рослинній олії протягом трьох хвилин.
- До цибулі додаємо натерту на великій тертці моркву й тримаємо на сковороді, поки вона не розм’якне.
- Морквяно-цибулеву суміш перчимо, при бажанні додаємо спеції й залишаємо остигати.
- Робимо начинку з яєць і твердого сиру — просто перемішуємо натертий на великій тертці сир і дрібно нарізане яйце.
- Готуємо сметаний соус, змішуючи інгредієнти — гірчицю, сметану, лимонний сік, оливкову олію, сіль і перець.
Збираємо млинцево-печіночний торт:
Перекладаємо млинці по черзі морквяно-цибулевою й сырно-яєчною начинкою (можна вибрати один вид начинки), зверху робимо сіточку з майонезу або зметаного соусу (можна просто сметаною, але смак буде зовсім інший). Ця сіточка потім вбереться в коржі, коли млинцевий торт трохи постоїть. Усього потрібно близько десяти шарів. Зверху страву посипаємо натертим на дрібній тертці яйцем і зеленню, можна посипати зернами гранату або застосувати їх для складання візерунка.
Млинцевий торт повинен постояти в холодильнику біля двох годин, бажано більше, щоб начинка й млинці добре просочилися сметаним соусом.