Рецепт млинців налисників

Назва налисники походить від слова «аркуш», оскільки це блюдо роблять максимально тонким, щоб робити з нього різні рулети. Щоб тонке тісто зберігало міцність, у нього додають молоко, розбавлене в пропорціях один до одного водою, такий рецепт дозволяє зберігати еластичність, м’якість, а смак виходить ніжним і одночасно насиченим.

Налисники — ця українська назва млинців з начинкою, ці млинчики не присмажують, а просто загортають інгредієнти, що сподобалися, у тонкий молочний млинець. Традиційний смак налисників — із солодким домашнім сиром, у який часто додають ізюм. Те також можна начиняти солоними начинками — грибами, м’ясом, морепродуктами, а також самими різними солодощами — шоколадом, медом, варенням, які можна доповнювати цукатами, горіхами.

З духовки

Полтавські запечені

Склад

Для приготування тіста:

  • 1 склянка молока
  • 1 склянка води
  • 1 склянка борошна
  • 2 яйця
  • 100 мілілітрів рослинної олії
  • 2 столові ложки цукру.

Начинка:

  • півкілограма сиру (бажано — домашнього)
  • одне яйце,
  • три столові ложки ізюму,
  • дві столові ложки цукру (якщо сир з кислинкою, можна додати три столові ложки цукру).

Для випікання використовується вершкове масло, для подачі — цукор, яким можна посипати готові налисники. Приготування займає близько однієї години.

Із сиром

Приготування

Готуємо млинці налисники по рецепту:

  1. Розбийте в широкій мисці яйця, на них просійте борошно, збийте вінчиком разом із цукром.
  2. Додайте молоко й перемішайте блендером, перемішувати потрібно на маленькій швидкості, але так, щоб не було грудок.
  3. Додайте воду й знову перемішайте.
  4. Влийте рослинну олію й перемішайте вінчиком, міксером або блендером, щоб не було видно жиру.

Жарити на тефлоновій сковороді можна без олії, оскільки олія входить до складу тесту. Млинці потрібно покласти стопкою в широку тарілку й накрити кришкою, щоб вони розм’якшилися.

Випікання

Готуємо начинку:

  • щоб підготувати ізюм, його потрібно на якийсь час залишити в гарячій воді, щоб він став м’яким, але окропу потрібно дати хвилинку охолонути, щоб виноградини не зварилися;
  • у мисці потрібно змішати сир, яйце, цукор, чим жирнішим буде сир, тим буде більше начинка подібною на крем;
  • всипте в сирну масу ізюм, але потрібно його трохи віджати, щоб сир не вийшов водянистим.

З ізюмом

Загортаємо налисники:

  • умовно на млинці позначаємо трикутничок — чверть від круглого млинця й ставимо ближче до краю одну чайну ложку сиру з ізюмом;
  • згортаємо до центру два бічні куточки, щоб вони небагато наклалися;
  • потім, починаючи від краю, згорніть налисник у рулетик, так, щоб він був тугим.

На цьому етапі налисники виходять класичними, їх можна їсти відразу. Також їх можна присмажити на сковорідці на вершковому маслі, тоді сир буде тягучим, а гарячий налисник може здатися смачнішим, але це як кому подобатися. Щоб налисник вийшов по полтавському рецепту, його потрібно запекти в духовці (колись його запікали в казанку в печі).

Смачні

Запікання:

  1. Форму, у якій будемо запікати, потрібно змастити тонким шаром вершкового масла.
  2. Щільно накладіть налисники й зверху дайте ще тонкий шар такого ж масла й посипте цукром.
  3. Запікайте при температурі близько 200 градусів протягом 20 хвилин.

Їсти потрібно гарячими, зверху поливши сметаною, медом, варенням. А можна й без поливки, оскільки сирна начинка стане м’якою, немов крем, а цукор утворює на поверхні карамельний шар.

Молочні

Молочні налисники — це фактично просто млинці, приготовлені на молоці замість води. Молоко можна додавати свіже, або не дуже скисле. Начинку до цих тонких млинців потрібно дати кожну, на ваш смак і з того, що буде під рукою.

Готуємо продукти

Продукти:

  • 3 яйця
  • 1 столова ложка цукру
  • 1/4 чайної ложки солі
  • пакетик ванільного цукру
  • 2,5 склянки молока
  • 200 грамів борошна
  • 3 столових ложки рослинної олії.

Молочні млинці жаряться швидко, для їх випікання не потрібна додаткова олія, оскільки вона вже входить до складу тіста.

Без начинки

Приготування

Тісто спочатку готується з’єднанням рідких елементів:

  1. Збиваємо вінчиком яйця, поступово додаючи цукор, сіль і ванілін.
  2. Додаємо молоко, його не потрібно підігрівати, але якщо воно з холодильника, воно повинне трохи постояти, щоб нагрітися до кімнатної температури.
  3. Постійно перемішуючи, додаємо борошно, але можна й додавати порціями, після кожної порції борошна потрібно ретельно перемішати.
  4. Додаємо рослинну олію, мішаємо вінчиком або міксером і залишаємо постояти чверть години.

Якщо сковорода керамічна або тефлонова, олії додавати не потрібно, або можна трохи, якщо ж сковорідка звичайна — доведеться влити трохи рослинної олії, щоб млинець не пригоряв. Оскільки тісто рідке, досягти круглої форми млинця нескладно, роблячи кругові рухи сковородою.

Ссылка на основную публикацию