Млинці з Мордовії

Мордовські млинці відрізняються від звичайних інгредієнтами — їх роблять із сирої манної крупи, використовуючи дріжджову опару. У зовнішньому вигляді також є одна помітна відмінність — вони робляться у вигляді коржів, їх можна поливати поливками (традиційно поливають пряженим маслом), але начинку не загорнеш, оскільки вони виходять занадто товстими, схожими на великі оладки. Ця страва є національною для фіно-угрів, серед яких, як видно за назвою млинців, були мордовці. Представляємо два рецепти — ситні й товсті.

Національна страва

Ситні

Інгредієнти

Потрібно підготувати продукти для рецепта:

  • 0,5 літра молока
  • 1 склянка води
  • 7 столових ложки манної крупи
  • 6 столових ложки пшеничного борошна
  • 1 яйце
  • половину чайної ложки сухих дріжджів
  • 4 столових ложки рослинної олії
  • 2 столових ложки цукру
  • щіпку солі.

Зі сметаною

Приготування

Готуємо за рецептом:

  1. Розмішуємо манну крупу в молоці, краще додавати невеликими порціями, це допоможе уникнути грудок.
  2. У манно-молочну суміш вбиваємо яйце, додаємо сіль, цукор, рослинну олію й перемішуємо.
  3. До тіста додаємо гарячу воду невеликим струменем, безупинно мішаючи.
  4. Додаємо дріжджі й ставимо на дві годинки в теплий куточок. Тісто повинно збільшитися в об’ємі, крупа — розбухнути й розм’якшитися.
  5. Додаємо борошно, перемішуючи, щоб не утворилося грудочок.
  6. Тісто повинне розтікатися по сковорідці, якщо ж воно не досить рідкої консистенції, його можна розм’якшити двома ложками води (краще, щоб вода була теплою).
  7. Випікайте, трохи змастивши поверхню сковорідки жиром перед першим млинцем.

За традицією, свіжовипечені млинці змазують пряженим маслом, уже після цього поливають варенням або сметаною.

Національна кухня

Товсті

Інгредієнти

Для рецепта потрібно підготувати інгредієнти:

  • 1 склянка манки
  • 1 склянка молока
  • 5 великих яєць (якщо яйця маленькі, візьміть на 1- 2 більше)
  • 1 столова ложка цукру
  • 1 склянка борошна для млинців або 2 склянки борошна, якщо потрібна консистенція готового млинця, як в оладок
  • 0,5 чайної ложки сухих дріжджів
  • 3 столових ложки рослинної олії
  • щіпка солі.

Свято

Приготування

Готуємо згідно з рецептом:

  1. Розігріваємо молоко, щоб воно було теплим, додаємо манку й залишаємо на одну годину.
  2. Після того, як манка постояла в молоці одну годину, додаємо одну столову ложку борошна, дріжджі, цукор, сіль, все перемішуємо й знову залишаємо на одну годину, бажано в теплому приміщенні.
  3. Маса повинна підрости, після цього додаємо яєчні жовтки, а білки відокремлюємо й залишаємо в холодному куточку.
  4. Висипаємо борошно, що залишилося, чекаємо, коли тісто трохи підніметься.
  5. Збиваємо білки, додаємо їх у тісто, вливаємо рослинну олію, перемішуємо. Консистенція повинна бути як у негустої сметани, консистенцію за ступенем густини можна регулювати за допомогою борошна й теплої води, у залежності від того, яке тісто нам потрібне — густіше чи рідше.
  6. Обсмажуємо із двох сторін.

Коржі

Цікаво про народ

Мордва — це фіно-угорський етнос, який сильно вплинув на російську історію. Багато традиційно російських міст заснували мордовці — Москва, Тамбов, Арзамас, Пенза. Про цей численний народ згадує готський історик Йордан і візантійський імператор Костянтин Багрянородний.

Традиції

Саме слово мордва позначає «чоловік», «людина» («мірде») — мордовці себе назвали просто «люди», це збірна назва різних народностей цього етносу, яку прийнято використовувати в російській мові. Самі себе мордовці називають — мокші (живуть на заході й півдні) і ерзі (на сході). Мордовці значною мірою асимілювалися з росіянами, але не повністю — сьогодні близько 30% населення Республіки Мордовія говорить мордовською мовою.

Ссылка на основную публикацию