Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Мордовські млинці відрізняються від звичайних інгредієнтами — їх роблять із сирої манної крупи, використовуючи дріжджову опару. У зовнішньому вигляді також є одна помітна відмінність — вони робляться у вигляді коржів, їх можна поливати поливками (традиційно поливають пряженим маслом), але начинку не загорнеш, оскільки вони виходять занадто товстими, схожими на великі оладки. Ця страва є національною для фіно-угрів, серед яких, як видно за назвою млинців, були мордовці. Представляємо два рецепти — ситні й товсті.
Зміст
Ситні
Інгредієнти
Потрібно підготувати продукти для рецепта:
- 0,5 літра молока
- 1 склянка води
- 7 столових ложки манної крупи
- 6 столових ложки пшеничного борошна
- 1 яйце
- половину чайної ложки сухих дріжджів
- 4 столових ложки рослинної олії
- 2 столових ложки цукру
- щіпку солі.
Приготування
Готуємо за рецептом:
- Розмішуємо манну крупу в молоці, краще додавати невеликими порціями, це допоможе уникнути грудок.
- У манно-молочну суміш вбиваємо яйце, додаємо сіль, цукор, рослинну олію й перемішуємо.
- До тіста додаємо гарячу воду невеликим струменем, безупинно мішаючи.
- Додаємо дріжджі й ставимо на дві годинки в теплий куточок. Тісто повинно збільшитися в об’ємі, крупа — розбухнути й розм’якшитися.
- Додаємо борошно, перемішуючи, щоб не утворилося грудочок.
- Тісто повинне розтікатися по сковорідці, якщо ж воно не досить рідкої консистенції, його можна розм’якшити двома ложками води (краще, щоб вода була теплою).
- Випікайте, трохи змастивши поверхню сковорідки жиром перед першим млинцем.
За традицією, свіжовипечені млинці змазують пряженим маслом, уже після цього поливають варенням або сметаною.
Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Товсті
Інгредієнти
Для рецепта потрібно підготувати інгредієнти:
- 1 склянка манки
- 1 склянка молока
- 5 великих яєць (якщо яйця маленькі, візьміть на 1- 2 більше)
- 1 столова ложка цукру
- 1 склянка борошна для млинців або 2 склянки борошна, якщо потрібна консистенція готового млинця, як в оладок
- 0,5 чайної ложки сухих дріжджів
- 3 столових ложки рослинної олії
- щіпка солі.
Приготування
Готуємо згідно з рецептом:
- Розігріваємо молоко, щоб воно було теплим, додаємо манку й залишаємо на одну годину.
- Після того, як манка постояла в молоці одну годину, додаємо одну столову ложку борошна, дріжджі, цукор, сіль, все перемішуємо й знову залишаємо на одну годину, бажано в теплому приміщенні.
- Маса повинна підрости, після цього додаємо яєчні жовтки, а білки відокремлюємо й залишаємо в холодному куточку.
- Висипаємо борошно, що залишилося, чекаємо, коли тісто трохи підніметься.
- Збиваємо білки, додаємо їх у тісто, вливаємо рослинну олію, перемішуємо. Консистенція повинна бути як у негустої сметани, консистенцію за ступенем густини можна регулювати за допомогою борошна й теплої води, у залежності від того, яке тісто нам потрібне — густіше чи рідше.
- Обсмажуємо із двох сторін.
Цікаво про народ
Мордва — це фіно-угорський етнос, який сильно вплинув на російську історію. Багато традиційно російських міст заснували мордовці — Москва, Тамбов, Арзамас, Пенза. Про цей численний народ згадує готський історик Йордан і візантійський імператор Костянтин Багрянородний.
Саме слово мордва позначає «чоловік», «людина» («мірде») — мордовці себе назвали просто «люди», це збірна назва різних народностей цього етносу, яку прийнято використовувати в російській мові. Самі себе мордовці називають — мокші (живуть на заході й півдні) і ерзі (на сході). Мордовці значною мірою асимілювалися з росіянами, але не повністю — сьогодні близько 30% населення Республіки Мордовія говорить мордовською мовою.