Крім пшеничного борошна в млинцях можна використовувати різні перемелені злаки — кукурудзу, рис, овес, просо, гречку. Тільки гречане борошно (як і з інших злаків) бажано використовувати в суміші із пшеничною, приблизно в рівних пропорціях, щоб коржі виходили міцними й мали традиційно млинцеву консистенцію (хоча при бажанні можна використовувати й у чистому виді). Млинці із гречаного борошна можуть випікатися по різних рецептах — з додаванням молока, кефіру, вершкового масла. Кожен рецепт має свій зовнішній вигляд і особливий смак, так що можна приготувати щось оригінальне. Ці кухонні експерименти не тільки прості, цікаві, але й корисні — гречка дуже поживна й має у своєму складі багато корисних мікроелементів. Млинці із гречаного борошна — рецепти без дріжджів.
Зміст
На молоці
Інгредієнти, склянку потрібно брати на 250 грамів:
- 100 грамів гречаного борошна (половина склянки)
- 100 грамів пшеничного борошна (трохи менше половини склянки)
- півтори склянки молока (будь-якого, свіжого, пастеризованого або кип’яченого, на млинці можна брати навіть ледве підкисле, на смак це не дуже впливає)
- 2 курячих яйця (якщо брати перепелині, то більше, з розрахунку п’ять перепелиних на одне куряче)
- половина чайної ложки солі (сіль можна регулювати за смаком, якщо буде солодка або солона начинка, те можна брати менше)
- половина чайної ложки цукру (можна замінити цукровою пудрою)
- щіпка соди (на кінчик чайної ложки)
- 2 столових ложки рослинної олії (краще брати соняшникову рафіновану).
Приготування:
- Перемішуємо пшеничне й гречане борошно (можна вмішати ще один вид борошна, наприклад рисове, вівсяне, але за рахунок зменшення кількості гречаної, загальний об’єм борошна повинен зберегтися).
- У теплому молоці змішуємо сіль, соду, яйця.
- Помішуючи, до молочно-яєчної суміші невеликими порціями додаємо борошно (краще по одній столовій ложці з гіркою).
- Додаємо рослинну олію.
Випікаємо на сковороді, яку потрібно змазати невеликою кількістю рослинної олії.
На вершковому маслі
Рецепт гречаних млинців без дріжджів, приготовлених на вершковому маслі. Інгредієнти:
- одна склянка гречаного борошна
- одна склянка пшеничного борошна
- половина літра молока
- харчова сода — половина чайної ложечки
- лимонна кислота — щіпка (1/4 чайної ложки) (можна замінити лимонним соком, одна чайна ложка)
- 3 яйця середніх розмірів, якщо яйця маленькі, можна взяти ще одне
- вершкове масло — 4 столових ложки
- 2 ложки соняшникової олії
- щіпка солі.
Приготування:
- Суміш пшеничного й гречаного борошна розводимо молоком.
- Окремо збиваємо підсолені яйця й додаємо їх до борошна з молоком, добре перемішуємо.
- Лимонну кислоту змішуємо в столовій ложці із содою й наливаємо в цю же ложку трохи води. Цю содово-лимонну суміш додаємо до тіста.
- Розігріваємо вершкове масло, змішуємо його із соняшниковим і цей вершково-рослинний жир вводимо в тісто, перемішуючи ложкою.
Випікаємо млинці на сковороді без жиру, тому що його досить у самих млинцях.
На кефірі
Інгредієнти для кефірних млинців:
- 1,5 склянки гречаного борошна
- 2 яйця
- 3 столових ложки рослинної олії
- 2 склянки кефіру (можна замінити кисляком, це така назва прокислого молока)
- 2 столових ложки цукру
- щіпка солі
- щіпка соди.
Приготування:
- До яєць додаємо цукор, сіль, перемішуємо міксером.
- До кефіру потрібно додати соду (кефір потрібно підігріти на водній бані до стану трохи теплого), влийте кефірно-содову суміш до яєць.
- Борошно із гречки додаємо невеликими жменями до кефірно-яєчній маси, перемішуючи, стежимо, щоб не було грудок.
- Додаємо рослинну олію.
Випікаємо, після випікання можна змастити розтопленим вершковим маслом.
Молочно-кефірні
Гречані млинці з додаванням молока й кефіру. Інгредієнти:
- 1/2 склянки пшеничного борошна (можна будь-якого ґатунку, від вищого до другого)
- 1/2 склянки гречаного борошна
- 1,5 склянки молока (теплого або кип’яченого охолодженого до стану теплого)
- 1/2 склянки кефіру
- 2 яйця
- 2 столові ложки рафінованого соняшникової олії
- 1 столова ложка цукру
- 1/2 чайна ложка соди
- щіпка солі.
Приготування:
- Просіяне борошно залити молоком, постійно помішуючи.
- Розділити жовтки й білки, жовтки додати в тісто, білки залишити на потім.
- Посоліть, додайте цукор і рослинну олію.
- У теплий кефір потрібно додати соду, після чого додайте його до тіста й перемішайте.
- Яєчні білки потрібно збити й обережно, ложкою вмішати в тісто.
Випікайте млинці до рум’яного кольору.
На кефірі й воді
Інгредієнти:
- одна склянка борошна із гречки
- одна склянка кефіру (можна замінити кисляком)
- одна склянка води
- 1/2 чайної ложки солі
- 2 яйця
- 2 столові ложки цукру,
- 1 столова ложка рослинної олії.
Приготування:
- Збити яйця, влити в них кефір, додати солі, цукру, перемішати.
- Додайте борошно, перемішайте.
- Потроху вливайте воду, перемішуючи.
Змастіть рослинною олією розпечену сковороду й випікайте біля однієї хвилини на одній стороні, і півхвилини — на іншій.
Без глютена
Зараз стало дуже модно їсти продукти без глютена. Але потрібно врахувати, що глютен — це цілком корисна речовина, яка є в пшеничному зерні. Тільки близько одного відсотка населення не переносять цю органічну речовину, а інші спокійно можуть вживати глютен у їжу ( звичайно, в складі борошна, а не окремим продуктом).
Інгредієнти:
- 6 яєць
- 1,5 склянки гречаного борошна (для цього рецепта бажано із зеленої гречки)
- 1 склянка молока
- 1 склянка води (кип’ячена або питна, кімнатної температури, може бути трохи теплою)
- 2 столові ложки лимонного соку (якщо немає, можна взяти одну столову ложку оцту, краще яблучного)
- 2 столові ложки вершкового масла
- пакетик ванільного цукру (можна концентрований ваніль, але і те і те — синтетична хімія, натуральний ваніль у наших магазинах не продається, не давайте його занадто багато)
- щіпка солі.
Приготування. Починаємо готувати ввечері — добре перемішайте змішайте борошно із гречки з молоком, водою, лимонним соком, сіллю, вершковим маслом і залиште на ніч при кімнатній температурі. При приготуванні тіста потрібно пам’ятати, що спершу перемішуємо рідкі продукти, а потім у них невеликими порціямипотрібно сипати борошно, постійно перемішуючи. Так можна уникнути грудок. Ранком додайте яйця й ванільний цукор.
Випікайте на вершковому маслі.
Це цікаво
Цікаві факти про гречку:
- урожайність гречки вважається дуже низькою серед злакових ( близько у 10 раз нижче, ніж рису), тому її рідко сіяють у Європі, де спостерігається дефіцит сільськогосподарських земель;
- у Японії дуже люблять страви гречкою, частиною національної кухні цієї острівної держави є гречана локшина за назвою «соба»;
- якщо гречку перед приготуванням обсмажити, її смак зміниться, тому цю процедуру можна зробити, якщо хочеться оригінального смаку звичайного гарніру.
Користь:
- у зернах багато білка (18 амінокислот, які є складовими частинами цієї корисної органічної речовини), який близький по складу до яєчних і молочних білків, причому цей протеїн легко засвоюється;
- серед круп гречка — найдієтичніша, адже в ній у середньому у два рази більше вітамінів, ніж в інших крупах, є численні корисні органічні сполуки і мінеральні мікроелементи, корисні речовини допомагають прискорити обмін речовин в організмі, що сприяє зниженню ваги в організмі ( звичайно, у комбінації з рухливим способом життя, тільки дуже наївні люди можуть думати, що можна худнути, якщо споживати певну їжу);
- гречка популярна у вегетаріанців, а також у тих, хто за станом здоров’я, дотримуючи дієти або постячи, не вживають м’ясо, адже в ній є майже половина важливих для організму амінокислот (усіх все-таки немає, тому подібною дієтою теж не можна зловживати, особливо дітям і вагітним);
- серед корисних речовина — вітаміни групи РР (зміцнюють кровоносні посудини), різні корисні кислоти — яблучна, лимонна, щавлева, вони регулюють кислотний баланс у шлунково-кишковому тракті, що сприяє виводу солей з організму;
- ліпотропні речовини допомагають у роботі печінки, добре впливають на підшлункову залозу й серцево-судинну систему;
- корисна для діабетиків, оскільки позитивно впливає на рівень цукру в крові;
- сприяє виведенню холестерину з організму.
- залізо, концентрація якого в зернах досить значною, допомагає при лікуванні анемії;
- гречку не вдалося генно модифікувати, але потрібно стежити за новинами, можливо, це вдасться зробити в майбутньому й вона вже не буде такою натуральною, як у наш час;
- серед мікроелементів присутній бор, алюміній, хром, їх можна знайти тільки в зернах рису, а селен, стронцій, ванадій і титан взагалі зі злакових є тільки в гречці;
- дієту, засновану на цьому злакові рекомендують при наступних хворобах — цироз печінки, гепатит, виразка, гастрит, гіпертонія, атеросклероз, набряках, цукровий діабет, остеопороз;
- у крупі є багато рутину, який є сильним природним антиоксидантом, він позитивно впливає на обмін речовин в організмі, а також підсилює корисну дію інших речовин, наприклад вітаміну С.
Шкода й протипоказання:
- Монодієти, до яких відноситься й гречана (коли вживається тільки один продукт) корисні, але їх можна дотримуватися не більше одного тижня, у гречці немає всіх корисних речовин, незважаючи на те, що в ній їх дійсно дуже багато.
- Вуглеводи, які є в гречці, відносяться до складних, для їхнього засвоєння потрібні додаткові ресурси. Це знижує поживність крупи, але організму важче насититься (тобто для перетравлення організму потрібна велика кількість енергії). Але ця властивість крупи застосовується в дієтах для схуднення.
- Гречані дієти не підходять людям зі зниженим тиском, вагітним, ослабленим людям.
- Бувають випадки, коли ця крупа викликає індивідуальну непереносимість.
У цілому гречана крупа — гарне доповнення до раціону, але його основою бути не може, оскільки харчування повинно бути повноцінним.