Рецепт горохових млинців

Млинці з гороху можуть вважатися традиційною українською та російською стравою, горох вирощується на Русі з давніх часів. Але тільки готують їх рідко, не зважаючи на широку поширеність горохового борошна. Горох подають завжди солоним, і додають його до солоних страв, однак горохові млинці можна наповнювати солодкими начинками. Також страва добре смакує з м’ясним фаршем. Рецепт простий, кількість інгредієнтів  мінімальна.

Корисні

Приготування

Інгредієнти:

  • 0,5 літра молока,
  • одна склянка пшеничного борошна,
  • одна склянка борошна з гороху,
  • три яйця,
  • чайна ложка цукру,
  • щіпка солі,
  • олія для випікання.

Готуємо в такий спосіб:

  1. Готуємо тісто — змішуємо пшеничне й горохове борошно, просіюємо через сито, щоб борошно наситилося повітрям.
  2. Додаємо цукор і сіль.
  3. Додаємо яйця, перемішуємо, поки маса не стане однорідною.
  4. Ллємо молоко тонким струменем, постійно перемішуючи.
  5. Додаємо столову ложку соняшникової (кукурудзяної, оливкової) олії, тісто не повинно бути густим чи в’язким, але рідким і текучим.
  6. Олію наливаємо тонким шаром на сковороду, виливаємо порцію тіста й жаримо із двох сторін.

Млинці можна подавати з варенням, медом, змастити густою сметаною. Також можна застосовувати будь-яку начинку.

Користь і шкода

Горох — це рослина, яка вбирає азот не із ґрунту, а з повітря, де його багато. Тому ця бобова рослина може рости навіть на дуже бідних ґрунтах, не втрачаючи корисних властивостей.

Горох здавна вирощували в Іспанії, один із французьких королів якось гостював в іспанського монарха. І йому подали гаряче горохове пюре. Король Франції здивувався, адже це пюре залишалося гарячим більше години. Опікуючись про свій народ, коронований француз вертався на свою батьківщину разом з возами, навантаженими горохом. Так, по легенді, була вирішена проблема харчування в холодний час, коли їжа швидко остигала й ослаблені селяни були змушено харчуватися холодною їжею. Гарячий горох із салом додавав сил, дозволяючи селянам комфортно перезимувати холодну зиму.

Овоч

Користь:

  1. Багато вітамінів В и РР, навіть більше, чим у пшеничному зерні, крім того, присутні вітаміни А, С. Звичайно, при термічній обробці вітамінна користь може зменшуватися.
  2. Багато фтору, заліза, калію, і рідкісних корисних хімічних сполук.
  3. Багато селену, який має захисну функцію, допомагає організму боротися з радіоактивністю, важкими металами.
  4. Пиридоксин бере участь у засвоєнні амінокислот.
  5. Горохові амінокислоти мають схожі властивості з м’ясними білками, що дуже цінується під час посту (харчування пісне, однак поживне), а також вегетаріанцями, а також тими, хто в силу обставин рідко їсть м’ясо.
  6. Як антиоксидант, горох допомагає організму нейтралізувати канцерогени, а також перешкоджає утворенню онкологічних пухлин.
  7. Тіамін на клітинному рівні сповільнює старіння, поліпшує роботу мозкових клітин, для дітей тіамін важливий для росту організму й фізичного розвитку.
  8. Горох поліпшує обмін речовин, що дозволяє організму боротися із зайвими жирами й глистами. Поліпшується травлення.
  9. Вживання бобових зміцнює серце й судини, що корисно для всіх людей, але особливо для гіпертоніків та інфарктників.
  10. У косметології за допомогою масок зі свіжого гороху борються з вуграми й набряклістю лиця. Борошно із цього овоча може навіть замінити косметичну пудру.

Зернятка

Горох може бути шкідливий у випадках:

  • непереносимості сирих зерен, таке буває на постійній основі або від незвиклості;
  • велика кількість цукру й волокон може привести до підвищеного газоутворення, але це тільки якщо вживати у великих кількостях;
  • пурини приводять до збільшення в організмі сечової кислоти, яка може накопичуватися у вигляді солей у різних органах, тому людям похилого віку, хворим подагрою, годуючим мамам від гороху потрібно відмовитися або вживати його в мінімальній кількості.

Користь і шкода гороху – це те, на чому варто акцентувати своя увагу, якщо ви любите часто вживати цей смачний і поживний овоч. Тільки правильний прийом до їжі гороху дозволить вам отримувати від нього максимальну користь. Оскільки млинці не повністю робляться з горохового борошна, а вона додається в пшеничну пропорції один до одного, то можна поекспериментувати — можна додати рисове, гречане, вівсяне борошно, смак буде різним, а млинцеві властивості збережуться.

Ссылка на основную публикацию