Млинці з гороху можуть вважатися традиційною українською та російською стравою, горох вирощується на Русі з давніх часів. Але тільки готують їх рідко, не зважаючи на широку поширеність горохового борошна. Горох подають завжди солоним, і додають його до солоних страв, однак горохові млинці можна наповнювати солодкими начинками. Також страва добре смакує з м’ясним фаршем. Рецепт простий, кількість інгредієнтів мінімальна.
Приготування
Інгредієнти:
- 0,5 літра молока,
- одна склянка пшеничного борошна,
- одна склянка борошна з гороху,
- три яйця,
- чайна ложка цукру,
- щіпка солі,
- олія для випікання.
Готуємо в такий спосіб:
- Готуємо тісто — змішуємо пшеничне й горохове борошно, просіюємо через сито, щоб борошно наситилося повітрям.
- Додаємо цукор і сіль.
- Додаємо яйця, перемішуємо, поки маса не стане однорідною.
- Ллємо молоко тонким струменем, постійно перемішуючи.
- Додаємо столову ложку соняшникової (кукурудзяної, оливкової) олії, тісто не повинно бути густим чи в’язким, але рідким і текучим.
- Олію наливаємо тонким шаром на сковороду, виливаємо порцію тіста й жаримо із двох сторін.
Млинці можна подавати з варенням, медом, змастити густою сметаною. Також можна застосовувати будь-яку начинку.
Користь і шкода
Горох — це рослина, яка вбирає азот не із ґрунту, а з повітря, де його багато. Тому ця бобова рослина може рости навіть на дуже бідних ґрунтах, не втрачаючи корисних властивостей.
Горох здавна вирощували в Іспанії, один із французьких королів якось гостював в іспанського монарха. І йому подали гаряче горохове пюре. Король Франції здивувався, адже це пюре залишалося гарячим більше години. Опікуючись про свій народ, коронований француз вертався на свою батьківщину разом з возами, навантаженими горохом. Так, по легенді, була вирішена проблема харчування в холодний час, коли їжа швидко остигала й ослаблені селяни були змушено харчуватися холодною їжею. Гарячий горох із салом додавав сил, дозволяючи селянам комфортно перезимувати холодну зиму.
Користь:
- Багато вітамінів В и РР, навіть більше, чим у пшеничному зерні, крім того, присутні вітаміни А, С. Звичайно, при термічній обробці вітамінна користь може зменшуватися.
- Багато фтору, заліза, калію, і рідкісних корисних хімічних сполук.
- Багато селену, який має захисну функцію, допомагає організму боротися з радіоактивністю, важкими металами.
- Пиридоксин бере участь у засвоєнні амінокислот.
- Горохові амінокислоти мають схожі властивості з м’ясними білками, що дуже цінується під час посту (харчування пісне, однак поживне), а також вегетаріанцями, а також тими, хто в силу обставин рідко їсть м’ясо.
- Як антиоксидант, горох допомагає організму нейтралізувати канцерогени, а також перешкоджає утворенню онкологічних пухлин.
- Тіамін на клітинному рівні сповільнює старіння, поліпшує роботу мозкових клітин, для дітей тіамін важливий для росту організму й фізичного розвитку.
- Горох поліпшує обмін речовин, що дозволяє організму боротися із зайвими жирами й глистами. Поліпшується травлення.
- Вживання бобових зміцнює серце й судини, що корисно для всіх людей, але особливо для гіпертоніків та інфарктників.
- У косметології за допомогою масок зі свіжого гороху борються з вуграми й набряклістю лиця. Борошно із цього овоча може навіть замінити косметичну пудру.
Горох може бути шкідливий у випадках:
- непереносимості сирих зерен, таке буває на постійній основі або від незвиклості;
- велика кількість цукру й волокон може привести до підвищеного газоутворення, але це тільки якщо вживати у великих кількостях;
- пурини приводять до збільшення в організмі сечової кислоти, яка може накопичуватися у вигляді солей у різних органах, тому людям похилого віку, хворим подагрою, годуючим мамам від гороху потрібно відмовитися або вживати його в мінімальній кількості.
Користь і шкода гороху – це те, на чому варто акцентувати своя увагу, якщо ви любите часто вживати цей смачний і поживний овоч. Тільки правильний прийом до їжі гороху дозволить вам отримувати від нього максимальну користь. Оскільки млинці не повністю робляться з горохового борошна, а вона додається в пшеничну пропорції один до одного, то можна поекспериментувати — можна додати рисове, гречане, вівсяне борошно, смак буде різним, а млинцеві властивості збережуться.