Якщо хочеться приготувати щось особливе й корисне, можна спробувати приготувати страву з гарбуза. Гарбуз дуже корисний для системи травлення, цей овоч корисний дітям, вагітним жінкам, а також усім, хто прагне підняти імунітет. Млинці з гарбуза виходять яскравими, золотавими, їх охоче їдять діти, навіть ті, які не хочуть їсти гарбузову кашу.
Зміст
Інгредієнти
Щоб приготувати млинці з гарбуза, нам знадобиться:
- невеликий гарбуз або його частина масою 1/2 кілограма. Можна брати взяти свіжий овоч, а також заморожений в морозильнику
- 2 склянки пшеничного борошна
- 1 склянка теплої води
- півтори склянки молока
- 2 яйця
- 4 столових ложки рослинної олії
- 4 столових ложки цукру
- щіпка солі.
Приготування
Млинці з 1 гарбуза:
- Очищаємо овоч від шкірки, тут з гарбузом потрібно звертатися обережно, щоб не порізатися.
- Нарізаємо гарбуз кубиками.
- Кубики варимо в каструлі близько півгодини, можна використовувати мультиварку, пароварку. Також можна розм’якшувати продукт, використовуючи мікрохвильовку або злегка запікаючи в духовці. Ще один спосіб приготувати цей продукт — натерти на великій або дрібній тертці й тушкувати з додаванням води в сковорідці. При цьому води потрібно трохи, тому що після нагрівання до води додасться сік. Іноді млинці готують із гарбузом без термічної обробки, просто додаючи його натертим в тісто для того, щоб цей інгредієнт приготувався при випіканні млинців.
- Перетираємо овоч на пюре блендером або ж пропустивши через сито. У крайньому випадку потрібно ретельно перемнути вилкою.
- Міксером збиваємо підсолоджені й посолені яйця, змішані з теплою водою й теплим молоком.
- Яйця змішуємо з гарбузом і знову мішаємо.
- В отриману суміш додаємо борошно й рослинну олію, вийде готове тісто для млинців, яке потрібно залишити на якийсь час для набрякання клейковини.
Жаримо гарбузові млинці на сковорідці. Олії додавати не треба, тому що воно уже є в тісті з гарбузом.
Це цікаво
Користь гарбуза полягає в наявності поживних речовин для функціонування всіх органів людини, особливо органів травлення. Батьківщина цієї рослини — Мексика, європейці про гарбуз довідалися в ХVI столітті, у цьому ж рослину завезли в Європу. Гарбуз невибагливий — для росту потрібно тепло й волога, гарбуз не потребує прополки, оскільки на її території не можуть розвиватися інші рослини (гарбуз закриває іншим рослинам світло, витягує з грунту поживні речовини) Цей овоч, який її вирощують на всіх континентах.
Корисні властивості:
- Низька енергетична цінність — усього 22 кілокалорія на 100 грамів, від цього овоча точно не поправишся.
- Практично всі відомі вітаміни — A, C, B, D, E, PP, T.
- Вітамін А позитивно впливає на органи зору. По кількості цього вітаміну гарбуз стоїть на другому місці після морквяного соку.
- Допомагає в травленні як ніякий інший овоч, клітковина корисна для тих, хто хоче схуднути. Поліпшення травлення допомагає підвищити імунітет, здоровіший організм може придушити навіть туберкульозну паличку, яка довго і важко лікується. Підвищенню імунітету також сприяє високий вміст вітаміну С.
- Пектинові волокна допомагають виводити холестерин. Для тих, у кого високий тиск, корисний гарбузовий сік, з допомогою гарбуза зміцнюються стінки судин, а це — профілактика інсультів і інфарктів. Гарбуз складається на 90 відсотків з води, тоді як соковитий кавун — на 92 відсотка, тому в гарбузі корисного соку дуже багато.
- У сирому виді гарбуз уживають при хворобах нирок, сечового міхура, оскільки соли калію допомагають позбутися ниркових каменів, також допомагають швидше справлятися із запальними процесами, а значить здійснюється профілактика пієлонефриту.
- У гарбузовому насінні багато білка, кислот, мікроелементів — цинк, магній, а також вітамін Е. Вони використовуються як засіб боротьби з паразитами в організмі. За допомогою насіння здійснюється профілактика запальних захворювань в організмі, а також хвороб нирок і печінки.
- Серед овочів у гарбузі сама найбільша концентрація заліза.
Гарбуз вживають вареним, печеним, сирим, їдять насіння, а також вживають гарбузову олію, яка міститься в насінні. При термічній обробці багато вітамінів руйнуються, але по-перше, не всі, якщо гарбуз довго не нагрівати, по-друге, печений гарбуз краще засвоюється організмом.
Гарбуз може принести шкоду в наступних випадках:
- гастрит по типу низької кислотності, оскільки гарбуз цю кислотність знижує;
- коли спостерігається порушення рівноваги кислоти й лугу в організмі;
- кишкові коліки;
- у сирому виді не рекомендується вживати діабетикам, тому що в цьому овочі багато цукру;
- кислоти, що містяться в насінні, можуть погано впливати на зубну емаль, тому після вживання страви з гарбузом бажано почистити зуби.
Незважаючи на те, що гарбузи виростають дуже великими (рекорд — 513 кілограмів), бажано готувати гарбуз вагою біля п’яти кілограм. Шкірка повинна бути гладкою і рівною, без ушкоджень. Це важливо, оскільки м’якоть під тріщинами, пошкодженою кожурою починає швидко псуватися. Хвостик повинен бути сухим і темним — це сигнал про спілість овоча.
Можна очищати від шкірки, а можна пекти або варити зі шкіркою, яка стає м’якою, придатною до вживання й, що найголовніше, у ній є також корисні речовини.