Млинці з м’ясом смачні й калорійні, надають сил і вгамовують апетит. Цю страву можна готувати для святкового столу, його можна їсти зі сметаною, соусами, але найкраща подача — у парі з курячим бульйоном. Кефір надає млинцям м’якості й легкого молочного смаку, який добре поєднується з м’ясом.
Зміст
Інгредієнти:
Потрібно підготувати наступні продукти:
- один літр кефіру
- 2 яйця
- 2 склянки пшеничного борошна (близько 300 грамів)
- 4 чайних ложки цукру
- 1 чайна ложка соди, яку потрібно погасити оцтом ( замість соди й оцту можна взяти пакетик розпушувача)
- 4 столових ложки соняшникової рафінованої олії
- половину столової ложки солі, або одну чайну ложку з гіркою (або за смаком, не всі люблять занадто солоне)
- 300 грамів м’ясного фаршу (змішаного або одного виду, можна взяти курячий), це приблизно 6 їдалень ложки з гіркою.
Страва розрахована на шість порцій і готується близько однієї години.
Приготування
Готуємо фарш:
- Беремо свинину, яловичину, курятину, індичину й пропускаємо через м’ясорубку, можна молоти з цибулею, часником.
- Окремо нарізаємо цибулю і змішуємо з фаршем, додаємо спеції, сіль за смаком.
- Фарш потрібно обсмажити на невеликій кількості рослинної олії.
- Після обжаркюювання фарш можна перекрутити блендером або ще раз перемолоти на м’ясорубці для більшої однорідності.
Фарш готовий, готуємо млинці з м’ясом на кефірі — рецепт:
- У глибокій мисці змішуємо яйця, цукор, вливаємо кефір, рослинну олію й соду, погашену оцтом.
- Розмішуємо блендером (міксером, віночком), і додаємо борошно, по столовій ложці, не перестаючи мішати, грудки потрібно розбивати.
- Посмажити млинці на попередньо розігрітій сковорідці. Для першого млинця сковороду потрібно трохи змастити олією, наступні млинці жиру не вимагають.
У кожний млинець ставимо столову ложку обсмаженого фаршу й загортаємо трикутничком, рулетиком або конвертиком. Додатково рекомендується обсмажити млинці на вершковім маслі.
Це цікаво
М’ясний фарш можна приготувати з будь-якого м’яса. Якщо немає м’яса, можна використовувати соєві котлетки — добре проварені й прожарені, їх за смаком важко відрізнити від натурального м’яса, особливо якщо зробити фарш. Готовий фарш можна ділити на порції й заморожувати в морозильнику.
Користь фаршу:
- фарш легше засвоюється, його рекомендується їсти вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку, але і звичайній людині м’ясний фарш корисний;
- м’ясний фарш має в складі багато білка, амінокислот, він корисний спортсменам, прекрасно заміняє протеїнові порошки;
- щоб фарш був смачнішим, його роблять із додаванням жирного м’яса, а щоб він був кориснішим — роблять зі знежиреного;
- у фарші часник, цибуля, овочі отримують новий смак, діти у фаршу із задоволенням їдять ці корисні продукти, тому цей м’ясний продукт можна зробити наполовину з вітамінних рослин.
Шкода:
- м’ясо — не щоденна їжа, надмірне вживання протягом тривалого часу може привести до проблем зі здоров’ям, особливо якщо врахувати, що магазинне м’ясо може бути із шкідливими синтетичними добавками;
- у м’ясі міститься багато гормонів — як натуральних, так і штучних, які можуть вплинути на гормональний стан людини;
- м’ясо не так легко переварюється, тому його бажано вживати невеликими порціями;
- змішаний свинно-яловичий фарш часто містить багато жирів, жири, якщо вживати в більших кількостях, шкідливі для печінки й інших органів (звичайно, у помірних кількостях жирне м’ясо іде на користь);
- у смаженому фарші знищуються багато корисних речовин (від термічної обробки), а рослинна олія, яка вживається при випіканні, не дуже корисне (хоч у рослинної олії є і корисні властивості, якщо продукт якісний).