Як приготувати млинці на основі кисляка, простокваші

Яких тільки різновидів млинців не знає Українська кухня! Страва настільки популярна, що її вміють готувати практично всі господині. Рецепт, який ми вам пропонує, не відноситься до поширених, однак млинці виходять дуже смачними.

Кисломолочні

Інгредієнти

Для приготування нам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • кисляк (кисле молоко) – 0,25 літра
  • окріп – половина склянки
  • цукор – 2 столові ложки
  • яйця – 2 штуки
  • борошно для млинців – 6 столових ложок
  • сода – 0,5 чайної ложки
  • рослинна олія – 2 столових ложки
  • сіль.

Тонкі

Приготування

Візьміть глибоку миску, влийте в неї кисляк, додайте соду, добре розмішайте й залиште на деякий час. Обсяг суміші помітно збільшиться, а на поверхні з’явиться піна.

В окрему ємність розбийте яйця, всипте цукор, сіль і ретельно перемішайте або збийте вінчиком. Додайте рослинну олію й перемішайте знову.

Тепер влийте суміш із яєць і цукру в кисляк із содою і збивайте міксером до одержання однорідної маси. Стежте, щоб у тісті не залишалося грудочок.

Тісто на основі кисляка звичайно роблять густим, а потім розбавляють окропом. Саме рідке тісто необхідне для випікання тонких млинців. Врахуйте, що товщина млинців залежить від тривалості збивання тіста. Якщо збивати його недовго, то млинці вийдуть щільними й досить товстими. Тонкі й пористі млинчики виходять внаслідок тривалого збивания.

Зі сметаною

Отже, тісто готове, можна приступати до випікання. Візьміть сковороду, можна з антипригарним покриттям, розігрійте її й змажте маслом. Вилийте на сковорідку трохи тіста й рівномірно розподіліть його по всій поверхні, нахиляючи сковороду в різні сторони. Випікайте з двох боків до золотистого кольору.

От і все. Елементарний рецепт, а блюдо при цьому ситне й смачне. Млинці на кисляку найкраще подавати до чаю з варенням, джемом, сметаною й іншими солодкими начинками. При бажанні ви навіть можете сформувати чудовий млинцевий торт! Для цього досить лише скласти млинці стопкою, намазавши на кожен з них варену згущенку. Діти такі ласощі дуже люблять.

Обов’язково спробуйте млинці на кисляку. На відміну від млинців на воді, вони виходять ніжними й мають легку кислинку.

Корисні поради

Поради з приготування:

  1. Бажано випікати млинці на спеціальній сковороді з антипригарним покриттям і невисокими бортами. Якщо такої сковорідки не знайдеться, беріть чавунну. Алюмінієва не підійде, тому що на ній млинці пригорять, хоча, якщо немає ніякої іншої, підійде і алюмінієва, просто її потрібно буде постійно змащувати жиром, а сковорідку з чавуну чи антипригарним покриттям можна змащувати тільки для випікання першого млинця, а далі жарити без додаткового жиру.
  2. Олію на сковороду краще не лити, тому що тоді вона може почати пригорати, шипіти й бризкати, а млинці вийдуть занадто жирними. Щоб нанести олію на сковороду, скористайтеся кулінарним пензликом.
  3. Чим більше млинцеве тісто містить цукру, тем вища імовірність, що млинці підгорять, тому, якщо ви збираєтеся випікати їх на сковороді без тефлонового покриття, бажано при замішуванні тіста використовувати трохи менше цукру, ніж потрібно по рецепту.
  4. Щоб розігріти млинці, зручно скласти їх у стопку й, накривши фольгою, відправити на 10-15 хвилин у розігріту духовку. У мікрохвильовці, звичайно, фольгу не можна використовувати, як і інші металеві предмети.
  5. При замішування тіста бажано використовувати тільки продукти з температурою не нижче кімнатної, тому подбайте про те, щоб заздалегідь витягти з холодильника ті інгредієнти, які вам знадобляться.
  6. Найкраще жарити млинці одночасно на двох сковородах: справа піде набагато швидше. Щоб уже готові млинчики не охололи, знадобиться третя сковорідка. Змажте її олією, поставте на найменший маленький вогонь і стопкою в неї складайте готові млинці. Час від часу стопку (усю разом) необхідно перевертати, що не дуже важко, особливо якщо млинці тонкі.
  7. По консистенції тісто повинне нагадувати рідку сметану, і, якщо з якоїсь причини тісто у вас вийшло більш густим або, навпаки, більш рідким, краще розбавити його невеликою кількістю гарячої води або досипати трохи борошна.

Ссылка на основную публикацию