Рецепт млинців з додаванням газованої води

Млинці на газованій воді виходять смачними з першого разу. Секрет у тому, що пухирці у воді розпушують тісто замість соди, завдяки виділенню вуглекислого газу при нагріванні: тісто випікається повітряним, пористим, млинці виходять ажурними, і не будуть мати содового заходу. Вода повинна бути сильногазованою.

М'які

Молочні

Для молочних млинці на газованій воді знадобляться наступні продукти (з них вийде близько 15 млинців):

  • 300 мілілітрів газованої води;
  • 230 мілілітрів жирного молока;
  • 2 курячих яйця;
  • 1,5 склянки пшеничного борошна;
  • 2,5 столової ложки рафінованої соняшникової олії;
  • 1,5 столових ложок ложки цукру піску;
  • трохи солі.

Молочні

Пекти на рослинній олії, змащувати сковороду шматочком вершкового масла на вилці, або розтопленим – кулінарним пензликом, можна жарити на смальці.

Готуємо тісто:

  1. Воду беремо кімнатної температури, молоко нагріти до 35-40°С.
  2. Яйця посолити, додати цукорі збити вінчиком до утворення невеликої піни, потім влити туди молоко й олію, усе перемішати, після чого засипати борошно й зробити масу однорідною, перемішуємо до відсутності грудочок – простіше зробити це за допомогою міксера.
  3. Дати постояти 15 хвилин, щоб борошно увібрало вологу й повністю «розійшлося».
  4. Частинами влити в тісто газовану воду – щоб воно стало, як густі вершки. У процесі приготування млинців газовану воду можна підливати, якщо маса буде густіти, заодно підтримуючи і її насиченість газом.

Пекти на розпеченій сковороді, змазаній жиром. Якщо використовується свиняче сало, змазувати сковорідку можна салом, насадженим на вилку, а рослинну олію зручно рівно й швидко розподіляти по дну за допомогою половинки сирої картоплини (її потрібно насадити на вилку).

Млинці пекти із двох сторін протягом 2-3 хвилин на кожній. Від кількості води в тісті залежить їхня товщина. Якщо вони призначені для фарширування, можна пекти лише з однієї сторони й на неї класти начинку, а з іншого, необсмаженого боку – обсмажувати вже фаршированими.

Млинці виходять із численними дірочками. Ніжна текстура, молочний смак і зовнішній вигляд цих ажурних млинців підходять для готування рулетиків з червоною рибою й червоною ікрою до святкового столу.

Дитячі

Буває, що млинців захотілося пізно ввечері, коли магазини вже закриті, або просто не хочеться виходити на вулицю в мороз, а молока будинку немає, зате є діти, для яких була куплена солодка газована вода. Для млинцевого тіста прекрасно підійдуть «Дюшес» або «Буратіно» – потрібно вибирати воду з мінімумом барвників і з цукром, без підсолоджувачів. Тархун додасть млинцям зеленого кольору.

Солодкий напій

Для випікання 5 порцій дитячих газованих млинців потрібно:

  • 500 мілілітрів солодкої газованої води;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 3 курячих яйця;
  • 2 столових ложки рослинної рафінованої олії (підійде соняшникова);
  • 2 чайних ложки цукру;
  • трохи солі.

Готуємо тісто: цукор в газованій воді (можна обійтися без цукру взагалі, вода ж солодка), відокремлюємо білки від жовтків – беруться тільки жовтки, додаємо олію, солимо й збиваємо доти, поки маса не спіниться, потім частинами вмішуємо борошно, тісто повинне бути без грудочок, консистенція – як у рідкої сметани. В окремому посуді зіб’ємо білки й акуратно змішаємо їх з усією масою.

Розжарити сковороду, змазати рослинною олією, пекти по 2-3 хвилини з двох сторін. Ці найніжніші млинчики мають легкий аромат газованої води.

Вегетаріанські

Прихильники вегетаріанства, прихильники здорового способу життя, а також тим, кому не можна вживати багато холестерину, що є у в молочних продуктах і яйцях, теж готують млинці. Рецептура зовсім проста – потрібно:

  • 2 склянки газованої солоної мінеральної води;
  • 1,5 склянки пшеничного борошна;
  • 4 столових ложки рослинної олії;
  • 2 чайних ложечки цукру піску.

Десерт

Приготування млинців на газованій воді — рецепт:

  1. Воду потрібно вилити в посуд, всипати цукор пісок, якщо вода несолона — трохи посолити, перемішувати, потроху підмішуючи борошно й ретельно розминаючи грудочки, добитися консистенції рідкої сметани.
  2. Влити рослинну олію й ще раз перемішати – швидше буде, якщо перемішувати міксером.
  3. Залишити тісто на 5 хвилин, щоб борошно повністю увібрало рідину.
  4. Випікати на розпеченій сковорідці на рафінованій соняшниковій олії по 2-3 хвилини з двох боків.

До цих млинців зі строгим простим смаком дуже підходить ароматний яблучний джем. Можна красиво згорнути млинці конвертиком, поклавши в серединку кожного по ложці джему, а можна просто подати джем окремо – у гарній вазочці. З напоїв можна подати відвар шипшини, зелений чай, компот із сухофруктів.

А для тих, хто дотримується посту або дієти, млинці по даному рецепту – справжня знахідка: з медом вони урізноманітять меню. Якщо замінити пшеничне борошно на гречане, а в тісто додати корисну оливкову або запашну гірчичну олію – страва перетвориться на вишуканий делікатес.

 

Ссылка на основную публикацию