Рецепт вогняних млинців фламбе

Фламбе (від францзької «flamber» — горіти) — незвичайний та цікавий спосіб приготування їжі. Він полягає в тому, що страва поливається спиртом, після чого підпалюється. Вогонь швихко затухає, зате їжа отримує хрустку кірочку. Даний метод дуже видовищний, тому його часто використовують в ресторанах для демонстрації приготування їжі прямо в залі перед відвідувачами.

У сковороді

Особливості

Як горючий матеріал може бути ром, коньяк чи бренді. Можна використовувати горівку, тільки вона при горінні не дає цікавого запаху. Підходять для фламбування тільки міцні напої, з рідинами, які містять низький процент спирту, краще не експерементувати.

Увага! Дотримуйтеся правил пожежної безпеки. Вогонь може підпалити предмети та спричинити опіки. Не слід легковажно відноситися до цього рецепта, приготування цієї страви краще довірити професійному кулінару, який має відпвідні навички.

Млинці фламбе ідеально підійдуть для романтичного вечора чи гостини з друзями, коли хочеться здивувати гостей. Тільки обрежно, здивувати потрібно не пожежею чи опіками, а смачною їжею, якщо не маєте відповідних навиків, краще приготуйте млинці у сковорідці.

Апельсинові

Розглянемо спосіб приготування найпопулярнішого виду фламбованих млинців — з апельсином.

Інгредієнти

Нам потрібні наступні продукти:

Для млинців:

  • яйце — 4 штуки;
  • борошно — 250 грамів;
  • молоко — 1 літра;
  • цукор — 4 столові ложки;
  • щіпка солі;
  • рослинна олія (або вершкове масло) — 40 мілілітрів.

Для соусу:

  • апельсин — 4 штуки;
  • алкоголь — 4 столові ложки;
  • вершкова олія — 60 грамів;
  • цукор — 2 столові ложки.

Апельсини

Приготування

Для цієї страви підійдуть будь-які тонкі млинці. Приготування:

  1. В посудині змішати яйця разом з цукром та сіллю. Туди ж додати просіяне борошно і молоко, вимішати тісто.
  2. На сковороді розігріти олію (чи розтопити вершкове масло). Спекти млинці, намагаючись зробити їх якомога тоншими.
  3. З апельсинів зняти цедру, м’якоть розділити на дольки і зняти з них плівку. З одного апельсина витиснути сік.
  4. У сковороді розтопити вершкове масло і насипати цукор. Після розчинення цукру додати в суміш сік, цедру і декілька дольок апельсина.
  5. У соус опустити складений наполовину млинець, через декілька секунд його перевернути. Зверху полити спиртним напоєм і підпалити.

Після того, як вогонь погасне, перекласти млинець на тарілку, додавши до нього соус. Подавати гарячим, помістивши зверху кульку морозива.

Можна приготувати шоколадні млинці — достатньо в тісто додати 3 столових ложки какао, всі інші дії такі самі.

З морозивом

Начинки та соуси

Начинками можуть бути будь-які фрукти.

Банан

Нам потрібно:

  • банан — 4 штуки;
  • вершкове масло — 70 грамів;
  • цукор — 80 грамів;
  • лимонний сік — 30 мілілітрів;
  • апельсиновий сік — 100 мілілітрів;
  • апельсинова цедра.

Приготування:

  1. Банани розрізати вздовж.
  2. Обжарити їх у половині вершкового масла.
  3. Другу половину вершкового масла потрібно розтопити на сковороді, всипати апельсиновий і лимонний сік. Довести до кипіння і тримати на невеликому вогні декілька хвилин, помішуючи суміш.
  4. Туди ж покласти вже обжарені банани і посипати їх цедрою. полити коньяком і підпалити.

Подавати з млинцями і морозивом.

Яблоки з брусницями

Продукти:

  • яблуко — 2 штуки;
  • брусниця — 100 грамів;
  • цукор — 100 грамів;
  • вершкове масло — 50 грамів.

Приготування

  1. Видалити серцевину яблук, порізати їх кубиками.
  2. Вимити брусницю та висушити її.
  3. Розтопити масло на сковороді, викласти ягоди та яблука, засипати цукор.
  4. Коли цукор розчиниться, полити коньяком і виконати фламбування.
  5. Додати соус до млинців.

Яблука і брусниці

Корисні поради

Цим способом можна приготувати практично що завгодно — фрукти, овочі, м’ясо і морепродукти. Однак для приготування м’яса потрібно більше часу і професійних навичок, тому методом фламбе в домашніх умовах найчастіше готують фрукти та овочі.

Оскільки температура горіння спирту досить висока і полум’я може піднятися високо, необхідно притримуватися техніки безпеки, щоб не отримати опік чи не спричинити пожежу.

Підготуйте відповідний безпечний посуд перед приготуванням фламбе. Звичайні сковороди з антипригарним покриттям не підходять (тефлон при високих температурах псується і стає токсичним). Потрібно використовувати чавунний посуд та посуд з нержавіючої сталі. Також добре, щоб була довга ручка, вона допоможе зручно тримати сковороду і буде тримати вогонь на безпечній для людини відстані (потрібно дивится, щоб біля сковороди не було легкозаймистих речовин, наприклад, шторів).

Підпалювати рекомендується довгими сірниками по типу камінних, особливо під час навчання цьому небезпечному, але видовищному методу приготування їжі.

Ссылка на основную публикацию