Як приготувати млинці, щоб вони не рвалися

Смачні, ароматні млинці – страва, яка давно завоювала місце в списку рецептів кожної досвідченої господині, що не дивно – для цієї страви потрібен мінімум зусиль, прості інгредієнти й усього лише одна сковорідка. Єдине, що може перешкодити бажанню приготувати млинці – відсутність досвіду та вміння, зокрема ці паляниці можуть рватися при випіканні. Чому рвуться ваші млинці? Усього три етапи приготування – замішуємо тісто, виливаємо на сковороду й знімаємо з неї вже готовий млинець, містять у собі деякі особливості «виробництва». Давайте ж розберемося, що й до чого.

У сковорідці

Підготовка тіста

Насправді, це досить складний етап. Уся суть у тому, щоб змішати тісто до потрібної консистенції. Зазвичай правильне тісто повинно бути «густоти сметани». Щоб перевірити консистенцію, наберіть ложку тіста й подивіться, як зашвидко вона стікає. Навіть якщо ви не зможете визначити, хороше воно чи ні, з досвідом цим способом буде легко визначити готовність млинцевої суміші до випікання.

Щоб консистенція тіста була рівномірною, потрібно розмішати тісто дуже ретельно, щоб не залишилося ні єдиної борошняної грудочки. Маса повинна бути однорідною, одноколірною, у міру рідкою. Вінчиком або тим більше ложкою зробити це дуже непросто, так що не звертайте увагу на противників сучасної техніки й скористайтеся міксером – це послужить гарантією того, що ви не витратите сили на перемішування надаремно.

Тісто

Для тіста важливі пропорції інгредієнтів. Намагайтеся в точно дотримуватися рецепта – зайва кількість продуктів може виявитися важливим для страви. Не варто досипати борошно, якщо вам здається, що тісто занадто рідке – це теж може зіпсувати кінцевий результат. Інша справа – що інгредієнти можуть бути різної якості, яйця – різного розміру.

При настачі борошна є імовірність, що млинці зовсім не загустіють на сковороді, а тільки присохнуть до неї, в результаті пригорівши до поверхні сковороди. Надлишок борошна зробить млинці занадто масивними – ви легко зможете їх перевернути, але вони можуть почати пригорати, перш ніж прожаряться зсередини. Таким чином, ви можете отримати або горілий млинець, або сирий.

Тому, коли у вас немає досвіду, варто дотримуватися рецепту, а коли досвіду наберетеся, можна коригувати пропорції на свій розсуд. Бо з досвідом приходить розуміння, що може відбутися з млинцем при надлишком чи нестачі того чи іншого продукту.

Час перевертання на другу сторону

Потрібно знати, коли перевертати млинець. Можливо, потрібно набратися терпіння, щоб зрозуміти, скільки конкретно хвилин (чи секунд) потрібно почекати. На розжареній сковорідці млинці випікаються дуже швидко (30 – 60 секунд), тому потрібно стежити, щоб вони не пригоріли і бажано під час їх готування не відходити від сковороди.

Випікання

Якщо зовсім не впевнені, чи підрум’янився млинець, то дочекайтеся, поки краї пропечуться – це відразу буде видно. Підніміть один з них лопаткою й загляньте під млинець. Якщо він рівномірно золотистий – перевертайте. Бажано не намагатися перевертати руками (можна обпектися), млинець легко перевертається однією лопаткою.

Правильна й добротно змащена сковорода

Вибір сковорідки для млинців досить простий. Від неї потрібно тільки ідеально-рівна поверхня, щоб ніжні млинчики не пригоряли і не рвалися. Рекомендують чавунну сковорідку або, як варіант, зі спеціальним покриттям, що захищає від пригорянь. Сковорідки, зроблені зі сталі або дюралю, вимагають більше олії.

Також важлива кількість олії, а також рівномірне нанесення жиру. Ви можете додати олію відразу в тісто, але є імовірність зіпсувати рецепт, так що краще вилити його на сковороду, уважно спостерігаючи за тим, щоб воно не закінчилося. Як альтернативу можна використовувати вершкове масло або шматочок сала.

Олія

Переборщити з маслом теж не добре. Млинці будуть жирними, а сковорідка буде бризкатися розпеченим жиром бризами. Легкий спосіб уникнути цього: візьміть половинку невеликої картоплини, ретельно вимийте й очистіть її, розріжте навпіл, після чого використовуйте як пензлик для рівномірного нанесення олії, макаючи наколоту на вилку половинку картоплі і тонким шаром розподіляючи рослинний жир.

Якщо дотримуватися цих порад, у вас повинні вийти відмінні млинці ідеальної форми й товщини, які не повинні рватися. Якщо млинці далі рвуться – проблеми з рецептом, потрібно знайти інший.

Рецепт

Зрозуміло, ніхто не захоче просто вилити тісто, яке замішувалося півгодин. Щоб такого не трапилося з вами, краще відразу вибрати перевірений рецепт тонких і міцних млинчиків.

Що необхідно:

  1. Дві склянки води або молока. Якщо зупинили свій вибір на молоці, то не купуйте знежирене й підігрійте його (до теплого) перед тем, як додавати в загальну миску.
  2. Півтори склянки борошна. Візьміть якісну, вищого гатунку й тонкого помолу.
  3. Два курячі яйця. По можливості не використовуйте спеціальний яєчний порошок. Яйця повинні бути свіжими.
  4. Столова ложка цукру.
  5. Половинка чайної ложки солі.
  6. Дві столові ложки рослинної олії.

Приготування тіста

Спершу потрібно висипати борошно. Буде добре, якщо ви просієте муку перед тем, як додати. Потім розбийте два яйця, додаючи всі інші рідкі інгредієнти вже зверху. Для пишності й «ажурності» млинців додайте в тісто трохи газованої води, але не переборщіть із цим.

Ретельно перемішайте тісто до потрібної консистенції, перевірте, щоб не було грудочок. Після цього краще залишити готове тісто хвилин на 15, нехай воно небагато охолоне й загустіє, компоненти краще змішаються.

Сковороду обов’язково потрібно розжарити й змастити, і тільки після цього виливати тісто. Якщо ви все зробили вірно, то зняти млинець буде дуже легко, а наостанку залишається тільки злегка змазати кожний готовий млинець вершковим маслом, щоб не прилипали один до одного.

Як бачите, причини того, чому ваші млинчики рвуться, досить прості. Це неуважність до рецепта, особливості олії або просто поспішність – нічого такого, чого не можна було б усунути або навчитися.

Ссылка на основную публикацию