Як спекти тонкі млинці без дірочок

Проста й смачна страва української і російської кухні — млинці можуть бути різних видів. У Росії популярні товсті дріжджові млинці, а на Україні — тонкі, які називають «налисниками». Млинці меншої товщини зручні при загортанні різних начинок (рулетиками, трикутничками, конвертиками), виходять своєрідні бутерброди, якими зручно снідати, а також брати із собою на роботу або в дорогу. Тільки от при загортанні солодкої або солоної начинки млинець може порватися, тому потрібно, щоб паляниця була не тільки тонкою, але й без дірочок, міцною, еластичною. Приготувати подібний продукт неважко. Потрібно лише дотримуватися нашого рецепта, а також мати трохи досвіду, адже продукти, мірки можуть бути різними (столова ложка, склянка можуть бути більшими або меншими), окомір, досвід та вміння удосконалювати смак продукту у залежності від ситуації теж є важливими умовами успіху в кулінарії. Однак часто достатньо просто точно дотримуватися рецепта.

Міцні

Зміст

Інгредієнти

Для приготування млинців без дірочок, нам потрібно:

  • 1 літр
  • 1 яйце
  • 3 столових ложки рослинної олії
  • 2 склянки борошна (близько 20 столових ложки без гірки)
  • 1 щіпка солі

По цьому рецепту можна спекти до 20 млинців на сковорідці діаметром 20 сантиметрів.

Налисники

Тісто

Приготування тіста:

  1. У мисці за допомогою міксера змішуємо яйце із сіллю й цукром. Повинна вийти густа маса білого кольору.
  2. Продовжуючи перемішувати, по одній ложці всипаємо двадцять столових ложок борошна, що становить дві склянки.
  3. Перемішуючи, тонким струменем вливаємо літр молока, три ложки соняшникової олії.
  4. Працюємо міксером, поки не вийде однорідне тісто, грудочки повинні бути розбитими. Суміш повинна бути схожою на рідку сметану. Якщо тісто виходить надто рідким, можна додати трохи борошна, якщо ж густим — теплої води.
  5. Миску потрібно накрити й залишити на одну годину відпочивати. У цей час борошно вбирає вологу, млинчики повинні стати еластичними, міцними, тому їх можна зробити тонкими.
  6. Напевно, після настоювання тісто стане трохи густішим, ніж потрібно для вільного розтікання млинцевої суміші по днищу сковорідки. Тому його можна розбавити теплим молоком або охолодженою кип’яченою водою. Але не занадто багато, оскільки при занадто рідкій масі млинці можуть бути з дірочками.

Апетитні

Випікання

Якщо потрібно, щоб млинці були тоненькими, та ще й без дірочок, а при використанні начинки — еластичними й не рвалися, до випічки потрібно підійти ретельно:

  1. Сковорода повинна бути чистою, без залишків пригорілої їжі. У такому випадку млинці будуть рівномірно випікатися й не повинні пригоряти.
  2. Сковороду потрібно прогріти на середньому вогні. Після нетривалого прогрівання потрібно за допомогою половинки картоплини або половинки цибулини (наколоти на вилку) змастити днище тонким шаром соняшникової олії. Можна використовувати будь-яку іншу олію — кукурудзяну, оливкову або навіть горіхову, але ці види рослинного жиру будуть значно впливати на смак і запах, а от соняшникова досить нейтральна за запахом і не перебиває своїми властивостями природній млинцевий аромат.
  3. Рослинна олія повинна бути вже в тісті (як по нашому рецепту). Змащувати сковорідку потрібно тільки перед випіканням першого млинця, надалі олію додавати не потрібно, тому що воно буде вбиратися млинцями й вони будуть виходити жирними.
  4. Щоб наливати для випікання саме ту порцію тіста, яку потрібно, бажане мати ополоник або велику дерев’яну ложку потрібного розміру. Або ж чітко вивчити, скільки тіста  потрібно зачерпнути (половина, дві третини ополоника), щоб вилити його на сковорідку й більше не доливати. Адже млинці жаряться швидко, і кожна порція тіста буде робити млинці товстішими, тому що попередня буде прожарюватися й тверднути.
  5. Наливши у центр сковороди потрібну кількість тіста, починаємо круговими рухами розподіляти його по днищу сковорідки, щоб воно швидко, рівномірно й тонким шаром розлилося по всій поверхні до бортиків. Бажане взяти посудину потрібного розміру, так легше контролювати діаметр млинців.
  6. Залежно від складу тіста, млинці жаряться з однієї сторони від однієї до двох хвилин, а з іншого боку — від 30 секунд до однієї хвилини. У випадку з тонкими паляницями час випікання складатиме одну хвилину з однієї сторони й половину хвилини — з іншої. Перевертати потрібно лопаткою або широким ножем. Незважаючи на те, що млинці повинні вийти міцними, потрібно бути обережним, тому що в теплому виді вони дуже ніжними й можуть порватися.

Отримані тонкі млинці ставляться на тарілку стопкою.

Смачні страви

Солодкі начинки

Ідеї для солодких начинок:

  1. Шоколад з бананами — шоколад розтоплюється в мікрохвильовій печі (можна використовувати водяну баню). Млинці змастити шоколадом, розкласти на них банани, нарізані кружечками й загорнути.
  2. Сирна — сир розминаємо із цукром, додаємо сметану, корицю, ізюм.
  3. Яблучна — нарізані скибочками яблука тушкувати у воді (під кришкою) протягом десяти хвилин, потім додаємо цукор, корицю й тушкуємо ще п’ять хвилин, але вже без кришки.
  4. Лимонно-вишнева — сир збиваємо із вершками або сметаною. Додаємо цукор, цедру лимона, можна налити столову ложку лимонного соку, а також консервовану вишню, нарізану половинками (звичайно, без кісточок).
  5. Ананасова — м’якоть консервованих ананасів розминаємо, перемішуємо зі збитими вершками. Готові, з начинкою, млинці поливаємо консервованим ананасовим соком.
  6. Горіхова — волоські горіхи, мигдаль, фундук сушимо в духовці, подрібнюємо, перемішуємо зі згущенкою. Виходить не начинка, а поливка, якою потрібно поливати розгорнуті млинці без начинки, або ж начинені іншою начинкою.
  7. Полунична — м’який вершковий сир перемішуємо блендером із цукром, додаємо вершки й свіжу або консервовану полуницю невеликими шматочками.
  8. Бананова — робимо пюре з банана, додаємо цедру, лимонний сік і столову ложку вершкового масла, збиваємо до одержання однорідної маси.
  9. Чорносливна — чорнослив заливаємо окропом на чверть години. Нарізаємо, змішуємо зі сметаною, цукром і будь-якими горіхами.
  10. Шоколадна — змішуємо шість столових ложок цукру, чотири столові ложки какао, п’ять столових ложки молока, перемішуємо й доводимо до кипіння, додаємо чайну ложку вершкового масла, перемішуємо.

Ссылка на основную публикацию