Рецепт сільських млинців, як у бабусі

Класичні рецепти, які пройшли випробування часом, називають бабусиними. Не потрібно легковажити простими сільськими стравами — адже вони не просто зручні в приготуванні, у них вкладені десятки, а то й сотні років постійних експериментів звичайних людей, у ході яких удосконалювався склад продукту і технології приготування. Саме тому рецепти, які асоціюються зі смаком нашого дитинства, знову стають популярними. Адже натуральний смак — найапетитніший. Не є винятком і бабусині млинці, які мають різні види рецептів.

Святкови стіл

Зміст

На молоці

Щоб приготувати бабусині млинці на молоці, нам потрібні продукти:

  • 3 столових ложки борошна
  • 5 столових ложки вершкового масла
  • 4 склянки молока
  • 2 столових ложки рослинної олії
  • 3 столових ложки цукру
  • половина склянки вершків
  • 2 яйця
  • половина столової ложки солі.

З яблуками

Приготування

  1. У просіяне борошно додаємо яйця, солимо, всипаємо цукор, ретельно перемішуємо.
  2. Перемішуючи міксером, додаємо молоко, позбуваємося від грудочок.
  3. Додаємо в тісто вершки, розтоплене, але не гаряче вершкове масло.

Випікаємо на змащеній рослинною олією сковорідці.

Із содою

Млинці з додаванням соди виходять тонкими, м’якими, з бульбашками повітря, немов мереживні. Соду обов’язково потрібно погасити оцтом. Подібні млинці смакують з солоною начинкою — грибами, фаршем, але можна начинку зробити і солодкою, оскільки смак самих млинців виходить досить нейтральним — ні занадто солодким, ні занадто солоним.

Склад:

  • 7 столових ложок борошна, бажано пшеничної першого або вищого ґатунку
  • 0,7 літра молока
  • на половину чайної ложки соди — одна чайна ложка оцту
  • 3 яйця
  • 1 чайна ложка солі (без гірки)
  • 2 столових ложки рослинної олії
  • 1 столова ложка цукру.

Обід

Рецепт бабусиних млинців з додаванням соди:

  1. Кип’ятимо й охолоджуємо молоко до теплого стану.
  2. У глибокій мисці змішуємо яйця, цукор, солимо, перемішуємо міксером до однорідного стану.
  3. Додаємо до яєчної суміші половину від усієї кількості молока, продовжуючи перемішувати.
  4. У чашці гасимо соду, наливаючи на неї оцет і перемішуючи, виходить домашній розпушувач, вливаємо в суміш яйця й молока.
  5. Додаємо просіяне борошно до яйця, перемішуючи міксером або блендером, щоб не було грудок. У процесі перемішування акуратно додаємо молоко, дивимося, щоб суміш не була рідшою, ніж рідка сметана. Якщо суміш досить рідка, потрібно не доливати більше молока (молоко потрібно наливати поступово).
  6. Вливаємо в тісто рослинну олію й знову мішаємо.

Жаримо млинчики на розпеченій сковороді, змастивши перед випіканням першого млинця поверхню сковороди олією. Якщо подаєте млинці без начинки, їх бажано змастити вершковим маслом. Іноді бабусі подавали млинці з жирною домашньою сметаною, якої заміняли начинку.

Це цікаво

Російські та українські млинці — напевно найулюбленіша страва в східних слов’ян. Класичні млинці готують на дріжджах, з додаванням молока. Така страва називається заварними млинцями. Але більш розповсюджений варіант — бездріжджові млинці, які готуються швидше, тому вони більш популярні.

Зі сметаною

У стародавності часто готовили заварні млинці, оскільки заварювалися в молоці, і після цього випікалися в печі. З появою сковорідок і поширення рослинної олії млинці випікають на звичайній кухонній плитці. Хоча сковороди, на яких випікалися ці смачні диски, археологи знаходять на території давньоруських поселень, ними користувалися з 9 століття — це були невеликі глиняні тарілки діаметром близько 20 сантиметрів.

Ця проста страва поширена в різних народів, але назва «млинці» у мовах різних народів позначає саме українську та російську страву, це слово не перекладається на місцеві мови. Можливо, назва походить від слова від «млин», яке означає перемелене борошно. Це улюблена страва на сніданок, на основі млинців можна зробити смачний десерт, якщо начинка солодка, приготувати поживную вечерю, якщо додати м’ясну начинку.

В Англії є цікава традиція — перегони з гарячою сковородою, у яких є млинець. У події беруть участь господині в так званий Жирний вівторок, дистанція забігу — 400 метрів. Причому потрібно не тільки бігти, але, принаймні, два рази підкинути млинець в повітря. Перемога присуджується не тільки тій жінці, яка швидше всіх добіжить, але також враховується й кількість підкидань млинців у повітря.

Змагання

З початком цієї традиції зв’язана легенда — одна жінка почула в неділю дзвін і побігла в церкву зі сковорідкою й гарячим млинцем, який по дорозі підкидала, щоб він не пригорів. Млинцеві перегони в Англії починаються в 11 годин ранку, коли дзвонять церковні дзвони.

Ссылка на основную публикацию