Як вибрати форму для мафінів

Якісна форма витримує високу температуру, має добру теплопровідність і антипригарні властивості. Вона легко відокремлюється від готової випічки. Формочки для мафінів роблять з різних матеріалів – силікон, тефлон, залізо, чавун, алюміній, скло, кераміка, пергаментний папір.

З ягодами

Із силікону

Випічка в силіконовій формі не виходить із хрусткою скоринкою. Її легко виймати після приготування, достатньо вигнути поверхню, щоб мафін «відійшов» від стінок. Але спершу дайте йому охолонути.

У силікону антипригарні властивості – тісто не підгорає і не прилипає до дна форми. Достатньо змастити її один раз жиром перед першим використанням. Таку форму використовують у будь-яких духовках – газових, електричних, мікрохвильовках та аерогрилях. Також в ній зручно заморожувати продукти. Матеріал витримує великий діапазон температур – від мінус 60 до плюс 250 градусів за Цельсієм, однак силікон не витримує контакту з полум’ям.

Щоби вибрати форму для випічки хорошої якості, звертайте увагу на наступне:

  1. Запах. Хороший силікон нічим не пахне. Зате у складі неякісного силікону є токсичні формальдегіди, феноли і різні види ефталітів. Їх додають, щоби надати силікону більшу еластичність. Іноді запах маскують ароматизаторами, однак при нагріванні такі форми пахнуть горілою гумою.
  2. Колір. Яскраві силіконові форми краще не купуйте. При їх виробництві використовують метал-органічні барвники, які шкідливі для здоров’я. Вибирайте нейтральні відтінки (помаранчевий, коричневий, сірий), для отримання таких кольорів здебільшого використовують безпечні барвники на основі окислів заліза.
  3. Якість матеріалу легко провірити, зігніть краї форми. Якщо вони стали білими, використовувався дешевий матеріал. У якісного виробу матеріал не змінює колір.
  4. Маркування ДСТУ свідчить, що виріб відповідає державним нормам.

Силіконові форми є найкращими для виробництва мафінів, також їх використовують для випікання кексів, бізе, бісквітів. Низька теплопровідність матеріалу гарантує рівномірне пропікання, без обвуглених країв і сирої серединки. Силікон м’який, тому не тримає форму. Ставте його у деко (противень) чи на решітку, щоби тісто не вилилося.

Солодкі

Форми з інших матеріалів

  1. Тефлонове покриття захищає страви від прилипання. Тефлонове покриття повинно бути гладким, без вм’ятин і без сколів.
  2. Металеві формочки. В алюмінієвих і стальних формах добре виходить печиво, тарталетки з пісочного тіста та коржі для тортів. Метал добре проводить тепло і швидко нагрівається. Випічка готується швидше, ніж у кераміці або в чавуні. Якісна форма повинна бути міцною, зі стінками товщиною від 3 до 5 міліметрів. Тонкі швидко нагріваються, тому печиво великих розмірів пропікається нерівномірно, підгораючи знизу і залишаючись сирою всередині.
  3. Одноразові форми. Хороший варіант для тих, хто не любить відмивати формочки. Пергаментний папір відштовхує жир, не прилипає до тіста і легко проводить тепло. На випічці дивиться естетично. Щоби мафіни та кекси не пригоріли, змастіть дно і стінки форми олією. Якісні бумажные формы для маффинов можна купити в інтернет-магазині Good Baking.
  4. Скляні форми підходять для запікання. Завдяки низькій теплопровідності жаростійке скло довго зберігає температуру продукту. В них не готують мафіни, вони призначені для приготування м’яса або голубців. Скло не виділяє шкідливих речовин при нагріванні, тому страва не буде мати сторонніх запахів та присмаку. Крізь прозорі стінки легко контролювати готовність страви. Готову страву можна подавати в формі. Через низьку теплопровідність скла їжа остигає повільно. Скляні форми не люблять перепаду температур. Не ставте їх у розжарену духовку і не мийте водою, поки вони горячі, інакше тріснуть.
  5. Керамічні форми повільно нагріваються, зате випічка в них пропікається рівномірно. Завдяки пористим стінкам, які пропускають повітря, овочі виходять соковитими, м’ясо ніжним, а хлібо-булочні вироби добре пропікаються. Щоби на керамічній формі не утворювалися тріщини, ставте пічку в холодну або в теплу духовку. Кераміка підходить для приготування суфле, запіканок, запікання м’яса. Неглазурована кераміка вбирає жир і запахи, її складно відмити. Тому для різних страв бажано мати різні форми, інакше після випікання страва може мати запах їжі, яка перед тим була приготована у цій керамічній посудині.
  6. Чавун нагрівається довго і рівномірно, страви в ньому готуються, як в пічці. Чавунні форми надійні, за ними легко доглядати. Чим довше ними користуватися, тим кращими вони стають. З часом на поверхні утворюється плівка, яка захищає випічку від пригорання. Але у чавуну є недоліки — він важкий, також цей метал ржавіє, тому потрібно після миття сушити форму, а також змащувати рослинною олією. Перед першим застосуванням потрібно прокалити (змастити внутрішні стінки рослинною олією та нагріти).

Десерт

Ссылка на основную публикацию