Історія піци

Історія піци йде в глибоку давнину. На Сардинії археологи знайшли хліб, запечений понад 7000 років тому. Плоский хліб в глиняних печах запікали стародавні євреї, вавилоняни, єгиптяни і греки. А в Стародавньому Римі найпопулярнішою їжею селян і воїнів була фокачча-panis focacius, що перекладається як «хліб, запечений у вогнищі». Саме фокаччу вважають віддаленим предком і родичем піци.

Хліб

Походження слова pizza

Історія піци почалася на півдні Італії. У 997 р. н. е. в невеликому портовому містечку Гаета, який знаходиться між Римом і Неаполем, було зафіксовано першу письмову згадку слова pizza. У документі син феодала обіцяє дванадцять піц місцевому єпископу в якості щорічної податі.

Згідно з етимологічним словником італійської мови, слово pizza походить від латинського слова pinsere-товкти. За припущеннями інших дослідників, pizza походить від ломбардського bizzo або pizzo, що означає «з’їсти щось за один раз або укус». Також слово pizza пов’язують за походженням з грецької коржем pitta.

Так чи інакше, сьогодні слово pizza займає перші місця серед слів італійської мови, що мають найбільше поширення і популярність у всьому світі.

Ця піцерія була заснована у 1738 році як прилавок на вулиці, на якому продавали їжу
Ця піцерія була заснована у 1738 році як прилавок на вулиці, на якому продавали їжу

Неаполь — батьківщина піци

Велику роль в історії піци зіграли Великі географічні відкриття. Після того, як був відкритий новий світ, в Європу з Південної Америки привезли помідори (від італійського pomo d’oro — «золоте яблуко»). За гіркуватий смак помідори вважали отруйними, і минуло два століття, перш ніж вони міцно влаштувалися на столі європейців.

Неаполь можна вважати єдиною справжньою батьківщиною піци. Саме тут в XVII столітті народилося поєднання піци (плоского, запікається в печі хліба) з томатним соусом і різними начинками. Робітники, які більшу частину часу проводили поза домом, потребували ситної і дешевої їжі, якої можна було б підкріпитися на ходу. У відповідь на їхні запити з’явилася піца, і вона швидко набула великої популярності серед простого народу.

Піца довгий час залишалася виключно неаполітанскоу вуличною їжею, якою торгували прямо з лотків. Так було до XIX століття. Перший ресторан-піцерія відкрився в 1830 році в центрі Неаполя. Називався він Pizzeria Port’alba і працює досі. Port’alba веде свою історію з 1738 року-як вуличний стенд-лавка з продажу піци.

У 1843 році французький письменник Олександр Дюма-батько під час своєї поїздки по Південній Італії та Сицилії відвідав Неаполь, а свої враження відбив у творі «Корріколо» (corricolo – назва італійської дорожньої вози). За описом Дюма, неаполітанців не можна назвати нещасним народом, адже їм потрібна піца, щоб наїстися. Письменник перераховує і різноманітність видів піци: з оливковою олією, салом, анчоусами, помідорами, цибулею, сиром. Головною начинкою для піци ще до кінця XIX століття були сир і сало як самі калорійні інгредієнти.

Ще один продукт мав велике значення для появи сучасної піци-сир моцарелла буффало (mozzarella di bufala), який виробляється з молока чорних домашніх буйволиць в регіоні Кампанія (його столицею є Неаполь). Моцарелла буффало відрізняється від моцарели, приготовленої зі звичайного коров’ячого молока, більш ніжною консистенцією і вираженим смаком. І тільки така моцарелла використовується в складі класичної неаполітанської піци.

Перша піцерія у США

Як з’явилася піца Маргарита

Італія довгий час з моменту розпаду Римської імперії залишалася політично роздробленою, а «італійський чобіт» складався з безлічі клаптів. Довгоочікуване об’єднання сталося в 1861 році. А в 1889 році король Умберто I, син першого короля об’єднаної Італії Віктора-Іммануїла II, і королева Маргарита відвідали Неаполь.

Легенда свідчить, що мандрівній парі набридла вишукана кухня аристократів, і їм захотілося спробувати якусь страву простого народу. Самому знаменитому пиццайоло Неаполя Раффаеле Еспозіто, власнику піцерії Brandi (до речі, вона досі працює в Неаполі), було доручено піднести таку страву до королівського столу. І він створив на честь приїзду королеви Маргарити особливу патріотичну піцу… в кольорах італійського прапора! Для цього піццайоло вибрав зелений базилік, білий сир моцарелла і червоні помідори. Цей вид піци сьогодні нам відомий як піца Маргарита (pizza Margherita). У 2019 році піца Маргарита відзначить 130 років з дня свого народження.

Патріотична, а головне, смачна піца вразила королеву і стала одним з її улюблених страв. Можливо, це не більше, ніж красива легенда, так як схожа піца описується в різних джерелах як мінімум на 50 років раніше. Так чи інакше, але Королівський флер навколо історії походження піци Маргарита пішов тільки на користь її популярності.

Піца Маргарита, приготована відповідно до правил і з використанням певних інгредієнтів, може називатися «справжньою неаполітанської піцою». Для приготування піци Маргарити використовується пшеничне борошно дрібного помелу, дріжджі, вода, морська сіль, оливкова олія, помідори сорту Сан-Марцано і моцарелла буффало.

Як піца поширилася по світу

Саме з піци, народженої в Неаполі, почалася тріумфальна хода піци по світу. В кінці XIX століття італійці масово переїжджали в США, і піца почала завойовувати інші континенти. Італійські іммігранти продавали піцу в своїх магазинчиках, а перша Піцерія на американській землі була відкрита в 1905 році в Нью-Йорку.

Перша піцерія в США належала Дженнаро Ломбарді, іммігранту з Неаполя

Піцерії відкривалися у всіх великих містах США, де жили італійські іммігранти – Нью-Йорку, Бостоні, Чикаго (тут навіть з’явився свій власний Чиказький стиль піци). Справжню популярність і повсюдне поширення італійське національне блюдо отримало після Другої світової війни, коли американські солдати побували в Італії і «розсмакували» піцу. А з кінця 50-х починається ера замороженої піци, яка продається в супермаркетах, а також мережевих піцерій, таких як Pizza Hut і Domino’s Pizza, і сервісів з доставки піци додому.

У Радянському Союзі перша Піцерія, що відкрилася під брендом Pizza Hut, з’явилася в Москві в 1990 році. В Україні одну з накращих піц виготовляють у піцерії Пицца Владам у місті Миколаїв. Також у цій піцерії можна замовити млинці, салати, десерти, можлива доставка по місту Миколаїв.

Якою має бути справжня італійська піца

Стараннями американців піца знайшла світову популярність і стала одним з найпопулярніших видів фаст-фуду. Але американська комерціалізація не знищила душу справжньої італійської піци (як і кіно не знищило театр), тому що різниця в смаку між приготовленої в дров’яній печі і розмороженої в мікрохвильовці, між створеної руками людини і зробленої автоматом на заводі очевидна.

У 1984 році в Неаполі навіть була створена спеціальна «поліція піци» – Associazione Verace Pizza napoletana (AVPN). Її мета-зберігати, поширювати і підтримувати традиції і стандарти приготування справжньої неаполітанської піци. Щоб називатися» справжньою неаполітанської», піца повинна бути округлої форми і не більше 35 см в діаметрі. Висота тесту в середині не повинна перевищувати 0,3 см, а краю (скоринка, яка називається cornicione) повинні бути піднятими. Тісто замішується вручну із з’єднання борошна дрібного помелу, дріжджів, води і солі. Піца випікається при температурі 430-480 °C в дров’яній печі 1-1,5 хвилини.

Ссылка на основную публикацию